Grubješić: Bez rešenog pitanja Kosova i Metohije nema napretka u Evrointegracijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2019, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubješić: Bez rešenog pitanja Kosova i Metohije nema napretka u Evrointegracijama

Bez rešenog pitanja Kosova i Metohije nema napretka u evropskim integracijama, kaže generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić, komentarišući Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Da smo ispunili sve uslove Evropske unije i u svim oblastima napredovali, a da je i dalje ostalo nerešeno pitanje Kosova, Srbija ne bi mogla dalje da nastavi u evrointegracijama. Drugačije bi bilo da mi imamo rešeno pitanje Kosova", rekla je Grubješić za TV Prva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ona je dodala da time ne umanjuje primedbe iznete u Izveštaju, kao i da se sa većinom slaže i da one nisu nove.

"Posmatrani period je od marta prošle godine do marta ove godine. Neke stvari se nisu promenile, negde nismo napredovali ni zarez, negde smo napredovali. Ali sve i da smo šampioni u vladavini prava, da smo sve ostalo ispunili, a da je ostalo nerešeno pitanje Kosova, mi ne bismo mogli dalje", kaže Grubješić.

Dodaje da nerešeno pitanje KiM za sobom povlači mnoga poglavlja, kao i Poglavlje 31, koje se odnosi na uskljađivanje spoljne politike.

"Kosovo je u svim poglavljiima i zbog toga Srbija ne može da napreduje onom brzinom kojom bi mogla", kaže Grubješić.

Ona kaže da je EU odluku o prijemu Srbije i drugih zemalja iz regiona donela davno, ali smatra da će se Srbija "načekati" do te godine prijema.

Do tada je naš posao da se usklađujemo sa evropskim standardima i vrednostima, kazala je Grubješić i istakla da bi trebalo početi od demokratije.

"Nikada neće biti savršeno, nijedna zemlja koja je ušla nije ispunila stoprocentno sve. Rumunija i Bugarska su primljene, jer je to bila geopolitička odluka kako izvući dve komunističke zemlje iz ruskog šinjela i kako ih upakovati, a 2004. godine primljeno je deset zemalja - čitav paket", navodi Grubješić.

Ona navodi da je pute ka EU za svaku zemlju uslovljen individualnim zaslugama.

"Srbija i Crna Gora su najnaprednije u tom procesu, ali kada pogledate ko je iza nas ne treba baš puno da se kuražimo. Makedonija je 2005. godine postala zemlja kandidat i nije otpočela pregovore, nisam sigurna ni da će sada otpočeti", kaže generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

Govoreći o poglavljima 23 i 24, Grubješić kaže da se ona otvaraju na početku pregovora, a zatvaraju na kraju, kao i da imaju prelazna merila.

Crna Gora će zatvoriti prelazna merila, smatra Grubješić objašnjavajući da je to sveobuhvatna reforma pravosudnog sistema, koja podrazumeva maksimalno sklanjanje uticaja politike na izbor sudija i donošenje sudskih odluka.

Koordinatorka Nacionalnog konventa u EU u Srbiji Nataša Dragojlović, komentarišući zamerke u Izveštaju u oblasti vladavine prava, ocenjuje da u Srbiji još uvek nije uspostavljena vladavina prava, odnosno da se ne sudi svakom po pravu i da pred pravom nisu svi jednaki.

Upitana da prokomentariše izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da je izveštaj ukupno gledano pozitivan, ali da ima stvari koje su nejasne, kao i političkih ocena, Dragojlović kaže da premijerka pokušava da sugeriše javnosti da je EU nefer.

"EU ima dvostruke aršine po pitanju Kosova, to je tačno i čini se da je druga strana u pregovorima privilegovana", dodaje Dragojlović i dodaje da smatra da je nefer što druga strana nije u stanju da ispuni nijedan uslov iz Briselskog sporazuma.

Navodi i da se slaže sa ocenom Evropske komisije da ne postoji napredak u oblasti slobode medija, te dodaje da EU traži i da se depolitizuje pravosuđe.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Ako bude napretka oko Kosova bićemo i "najbolja demokratija""

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2019

Bilo kakav napredak da postignemo po pitanju Kosova i Metohije, bićemo demokratija kakve nema u svetu, primetio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući izveštaj EK o napretku Srbije, u svetlu činjenice da je rešavanje pitanja KiM zapravo ključna stvar ili prepreka, na putu ka EU...Istakao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.