Grenel, Palmer i Kosnet: Takse ometaju saradnju u borbi protiv Kovida-19

Izvor: RTS, 27.Mar.2020, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grenel, Palmer i Kosnet: Takse ometaju saradnju u borbi protiv Kovida-19

Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer još jednom pozvali kosovske vlasti da u potpunosti ukinu takse.
Na vanrednoj sednici kosovske skupštine izglasano je nepoverenje vladi Aljbina Kurtija, manje od dva meseca od njenog formiranja.  
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Sjedinjene Države stoje uz narod Kosova. Pohvaljujemo kontinuirane napore zdravstvenih radnika i ostalih koji naporno rade, sa velikim rizikom, da smanje napredak Kovida-19 na Kosovu. U ovo doba nesigurnosti, pozivamo kosovske lidere da se pridržavaju kosovskog Ustava i vladavine zakona. Opredeljeni smo da sarađujemo sa bilo kojom vladom koja je formirana kroz ustavni proces", navodi se u saopštenju.
Kosovski lideri se pozivaju još jednom da u potpunosti ukinu takse, za koje Grenel, Kosnet i Palmer, veruju da štete ljudima na Kosovu "ometajući regionalnu saradnju protiv Kovida-19, uključujući i odlaganje ulaska potrebnih zaliha na Kosovo i ometajući ekonomski rast".
"Želimo da razjasnimo da ne postoji nikakav tajni plan za razmenu teritorija između Kosova i Srbije, kao što su neki spekulisali. Specijalni izaslanik predsednika Ričard Grenel nikada nije video niti raspravljao takav plan. Fokusiranje američke vlade na podržavanje nedavnih sporazuma o ponovnom uspostavljanju vazdušnog, železničkog saobraćaja i auto-puta između Kosova i Srbije ima za cilj poboljšanje ekonomije i stvaranje ekonomskog momentuma", navodi se u saopštenju.
Na kraju, zvaničnici SAD kažu da veruju da će ovaj momentum "dati novu energiju procesu dijaloga koji bi vodio uzajamnom priznavanju".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tači: Iskoristiti podršku SAD za obnovu dijaloga i postizanje sporazuma Srbije i Kosova

Izvor: Beta, 27.Mar.2020

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je večeras da postojeći zamah i podrška SAD moraju biti iskorišćeni za obnovu dijaloga Beograda i Prištine i postizanje konačnog sporazuma o uzajamnom priznanju i članstvu Kosova u UN.Tači je na Tviteru naveo da su "lažne vesti i spekulacije konstantna...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.