Granice su već menjane, nema razloga da ove budu svete

Izvor: B92, 27.Avg.2018, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Granice su već menjane, nema razloga da ove budu svete"

Beograd -- Američki geopolitičar i osnivač agencije "Stratfor" Džordž Fridman naveo je koja je to idealna situacija za rešavanje kosovskog pitanja.

Kako je rekao, idealna situacija je da Beograd i Priština postignu direktan dogovor bez treće strane.

Kako je rekao, za Srbiju je bitno da se to pitanje što pre reši i "krene dalje".

"Moje je mišljenje, pošto su granice Srbije već promenjene tokom rata, da nema razloga da sadašnje granice budu svete. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << To je razlog zbog kojeg ja podržavam da se isključi treća strana i da se postigne dogovor dve strane kojih se to tiče", rekao je Fridman za list "Danas" od utorka.

Međutim, on je naveo da je problem za tu ideju to što Kosovo i Srbija žele da okrive treću stranu za rešenje i neminovne ustupke.

On je kazao da Kosovo imalo istorijski značaj za SAD, jer su prvi put delovale samostalno i da je to stvorilo veliku zabrinutost, ali je naglasio da ono nije više važno pitanje za SAD.

Fridman je naveo da sumnja da će se SAD protiviti bilo kojoj ideji, uključujući i promenu granica, ako to vodi stabilnosti i miru u regionu.

"Šta Rusi kažu, šta Rusi mogu da urade i šta će da urade veoma su različite stvari. Imajući u vidu sadašnje raspoloženje SAD, duboko rusko uplitanje značiće i odgovarajući američki dogovor, što će Srbiju staviti u položaj žetona u igri na strani slabije strane", upozorio je Fridman.

On je poručio da Srbija treba što pre da reši problme Kosova i da nastavi dalje, podsetivši da su mnoge zemlje "definisane silom i nepravdom".

"Mađari žive sa Trijanonom, Poljaci žive s gubitkom njihovog istoka, Meksikanci sa američkim osvajanjem njihove severne teritorije. Sve zemlje mogu da pronađu da su na neki način definisane silom i nepravdom", rekao je Fridman.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fridman: Srbija da reši problem Kosova i "krene dalje"

Izvor: N1 televizija, 28.Avg.2018, 07:56

Američki geopolitičar i osnivač agencije "Stratfor", Džordž Fridman, ocenio je da je idealna situacija za rešavanje kosovskog pitanja da Beograd i Priština postignu direktan dogovor bez treće strane, a da je za Srbiju bitno da to pitanje što pre reši i "krene dalje"..."Moje je mišljenje, pošto...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.