Građani Kosova masovno na proslavi Dana zastave u Albaniji

Izvor: Blic, 28.Nov.2012, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Kosova masovno na proslavi Dana zastave u Albaniji

Više od 18.000 građana Kosova ušlo je za poslednja 24 časa u Albaniju kako bi prisustvovalo obeležavanju sto godina od proglašavanja nezavisnosti Albanije, saopštila je danas kosovska policija. Proslava dana zastave u Preševu

Portparol KPS Avni Keljani je za prištinske medije izjavio da je od jutros do 11 časova preko prelaza Vrbnica prešlo 7.529 osoba.

Na proslavi pomoćnik ministra i ambasador

Portparol srpskog Ministarstva spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Miloš Todorović rekao je ranije agenciji Tanjug da će centralnoj proslavi u albanskoj prestonici prisustvovati pomoćnik ministra spoljnih poslova Zoran Vujić i ambasador Srbije u Albanijii Miroljub Zarić.

Keljani je rekao da se na prelaz čeka između tri do pet minuta, pošto su se policije na obe strane organizovale tako da ne dozvole stvaranje redova ni pri ulasku, niti izlasku sa Kosova.

Kosovski Albanci se u Tirani pridružuju svojim sunarodnicima iz Makedonije, Crne Gore, kao i Preševa, Bujanovca i Medveđe, kako bi proslavili jubilej nezavisnosti zemlje. Proslavu u Tirani obeležiće niz manifestacija, koje će kulminirati serviranjem slavljeničke torte i skokom padobranaca sa albanskom zastavom, dodaje ATA.

Euforija na ulicama Preševa

Enkela Ukšini iz Prištine rekla je albanskoj agenciji na Trgu Skenderbeg u Tirani da je ispunjena srećom i uzbuđenjem zbog velike proslave.

Ceremonije u Tirani i Valoni Tirana okićena zastavama

Tirana je okićena nacionalnim crveno-crnim zastavama, u slavljeničkoj atmosferi obeležava 100-tu godišnjicu nezavisnosti zemlje, dok albanski zvaničnici, političari i građani, kao i predstavnici stranih zemalja u Valoni odaju počast osnivaču države Ismailju Ćemaliju.

Nezavisnost je proglašena 28. novembra 1912. godine

Kako je javila agencija ATA, na spomenik nezavisnosti u centru Valone i na grob Ćemaliju položili su vence albanski predsednik Bujar Nišani, premijer Salji Beriša i predsednica skupštine Jozefina Topali. To su, takođe, učinili predsednica Kosova Atifete Jahjaga, premijer Hašim Tači i predsednik kosovske skupštine Jakub Krasnići.

Nezavisnost Albanije je proglašena 28. novembra 1912. na Velikoj narodnoj skupštini u Valoni, a potvrđena je Londonskim sporazumom kojim je okončan Prvi balkanski rat, 1913. godine.

Crvenu zastavu sa crnim orlom prvi je istakao Skenderbeg

Albanski nacionalni praznik poznat je i kao Dan zastave. Crvenu zastavu sa crnim dvoglavim orlom prvi je 1443. godine, po povratku iz Carigrada, u rodnom mestu Kruji nedaleko od Tirane, na jednoj kuli, istakao albanski nacionalni junak Skenderbeg.

Posle Velike narodne skupštine u Valoni, istu zastavu je razvio revolucionar Ismailj Ćemalji, koji je bio izabran za prvog predsednika Privremene vlade Albanije.

Proslava i na Kosovu

U Prištini i drugim mestima na Kosovu organizovane su manifestacije povodom sto godina od nezavisnosti Albanije.

Na trgu Majka Tereza u centru Prištine okupilo se nekoliko hiljada građana koji očekuju početak koncerta narodne muzike organizovanog tim povodom.

Pre podne je na tom trgu bio izložen hleb dug sto metara, koji je rasprodat.

Svi delovi Prištine su okićeni abanskim nacionalnim zastavama.

Zastave su postavljene i na terasama i prozorima kuća i stanova u strogom centru Prištine.

Danas je slavlja bilo u selu Prekaze, u opštini Srbica, gde se pored sto godina nezavisnosti Albanije slavi i rođendan prvog komandanta OVK, Adema Jašarija i 14 godišnjica prvog javnog pojavljivanja OVK.

Prvi su to mesto posetili ministar Bezbednosnih snaga Kosova, Agim Čeku i komandant BSK, Kadri Kastrati.

Ovo naselje danas su posetile hiljade ljudi iz svih delova Kosova.

VIDEO> Pripreme za proslavu i u Preševu:

Vujanović prisustvovao proslavi u Tirani

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je danas centralnoj proslavi 100. godišnjice nezavisnosti Albanije, koja je održana u Tirani.

Vujanović je svečanosti prisustvovao na poziv predsednika Albanije Bujara Nišanija, a u crnogorskoj delegaciji bio je i ministar za manjinska prava Hamdi Hasani.

Kako prenose crnogorski mediji, proslavi u Tirani prisustvovali su brojni visoki zvaničnici država regiona, kao i predstavnici više evropskih zemalja.

U okviru proslave na Trgu Skenderbeg u Tirani održan je veliki koncert, potom i vojna parada, a otkriven je i spomenik posvećen stogodišnjici proglašavanja nezavisnosti Albanije.

Povezane vesti: Vujanović na proslavi 100 godina nezavisnosti Albanije Tači zahvalio OVK na doprinosu za slobodu Albanaca Obama "pomilovao" dve ćurke Počela muslimanska Nova godina Pogledajte: Kolumbijci dan nezavisnosti proslavljaju paradom misica u bikinijima
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.