Gračanica: Otvoren filmski festival, učesnici podržali Srbe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2018, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gračanica: Otvoren filmski festival, učesnici podržali Srbe

U Gračanici je večeras otvoren 4. "Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival" u Domu kulture Gračanica, pod sloganom "Ovde!", a učesnici su podržali Srbe na Kosovu i Metohiji noseći poruke protiv povećanja tarifa nalepljene preko usta.

"100% taxes = 0% freedom" (100 odsto povećanje tarifa = 0 odsto slobode), poruka je koju su nosili učesnici na svojim licima.

Festival će trajati do 6. decembra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a za četiri dana festivala biće prikazano 14 filmova.

Publiku očekuju srpska ostvarenja najnovije produkcije, ali i evropski filmovi koji su ove godine obeležili filmske festivale u Berlinu, Kanu, Veneciji i San Sebastijanu, navodi RTV Gračanica.

Po rečima direktora Festivala Miroslava Mogorovića, cilj je bio da se napravi program koji je savremen, koji predstavlja sam vrh svetske festivalske scene.

"Ovo je odlična prilika za stanovnike Gračanice i za stanovnike Kosova i Metohije da se upoznaju sa filmovima koji su obeležili ovu festivalsku godinu", pojasnio je Mogorović.

Festival je otvorio srpski glumac Milan Marić, koji tumači glavnu ulogu u ruskom filmu "Dovlatov".

"Živimo u vreme kada nešto što se zove empatija, kada nešto što se zove razumevanje, bliskost, intima, ljubav, nežnost, na žalost gubi cenu. Zadatak umetnosti jeste da se bori protiv toga. Zadatak umetnosti jeste da progovara, da postavlja pitanja, ne da bude puka zabava, zanimacija, ne da bude kratak predah u ovom teškom životu, već da postavi pitanja", rekao je Marić.

Nakon otvaranja, publika je imala prilike da pogleda ruski film Dovlatov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.