Gosti N1: Javnost sluđena, ne zna šta je politika za Kosovo

Izvor: N1 televizija, 06.Jun.2018, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gosti N1: Javnost sluđena, ne zna šta je politika za Kosovo

Srpska javnost je potpuno sluđena, nemamo informacije o politici vlasti prema pitanju Kosova, jako malo se zna, i šalju se suprotne poruke, ocenili su Stevan Gajić iz Instituta za evropske studije i Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Po pitanju rešavanja kosovskog čvora postoje zakulisni dogovori i mi možemo samo da nagađamo šta se događa jer je sve netransparentno, rekao je Gajić u Danu uživo.

"Javnost je sluđena, stalno šalju suportne poruke, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << jer postoji jedna politika koja se dešava negde, i druga koja se predstavlja građanima jer treba da se dobiju izbori", rekao je on.

Kako je rekao, osim "marketinga i kolosalnog spina" ne vidi se stategiju gde Srbija čuva svoj suverenitet.

"Postoji sistematska prevara javnosti, nema konkretnih poteza, imamo makrtinške trikove, imali smo voz sa ikonama, pa samo što nije izbio rat, to koriste i jedni i drugi da se danima priča o tome. Pa slučaj sa Markom Đurićem, pa da Srpska lista napušta vladu.. To je makreting, a dešava se da Srbija predaje svoj suverenitet i gasi državnost i to je alarmantno i tiče se svih nas, i ako nemamo solidarnosti sa našim građanima na Kosovu, onda će doći vreme da neće biti ni solidarnosti u Beogradu, ne treba da se dele Srbi na nižu i višu kastu", kazao je.

Janjić je rekao da se još uvek ne znamo šta je program vlasti Srbije.

"To je problem. Netransparentnost i tajnovitost je došla iz Brisela, koji se oslanja na moćne vođe, koji će da potpišu šta treba, nisu shvatili da je potrebna podrška javnosti za bilo šta. Unutrašnji dijalog je upravo ono što je omanulo, jer nismo znali šta je konkretan predlog, zbunjujuća politika radne grupe, sumanute izjave Dačića, Vulina, ne možete da povežete", rekao je on.

Janjić je dodao i da veruje da u vladajućoj koaliciji predsednik Aleksandar Vučić nema podršku.

"Nalazimo se kao javnost pritisnuti stalnim kampanjama sa puno trovanja, ne razuumem poentu toga. Ako Vučić misli politički da preživi mora odmah da menja politiku i ljude oko sebe. Politika ne valja", istakao je on.

Gajić je rekao da je poenta toga da se Kosovo preda, da prvi pogazimo rezoluciju 1244, a da se to ne primeti. Da se prenese odgovornost na građane, a onda šta bude.

Građani se dovode u stanje "otupelosti da im bude svejedno", rekao je i dodao da je to greška.

"Narod je u stanju da pretrpi mnoge nepravde i pljacku, ali ova vrsta poniženja u kombinaciji sa očajnim socijalnim statusom je jako opasan koktel", smatra Gajić.

Janjić: Arifijevo odbijanje - bahatost i nerazumevanje

Srbija nije optimista kada je reč o predstojećim razgovorima sa Prištinom u Briselom, međutim Beograd neće odustati od dijaloga, rekao je predsednik Aleksandar Vučić. S druge strane Priština još nema platformu o dijalogu sa Beogradom s obzirom na to da je premijer Kosova Ramuš Haradinaj povukao taj predlog iz skupštinske procedure. A na sve to šef delegacije Kosova u tehničkom dijalogu sa Srbijom, Avni Arifi odbio je poziv Evropske unije za učešće na sastanku u Briselu.

Govoreći o odbijanju Avnija Arifija poziva Evropske unije za učešće na sastanku u Briselu, Janjić je rekao da kod njega postoji "bahatost i nerazumevanje".

"Poenta u celoj priči je da Ramuš Haradinaj ne razume šta znači mogućnost ako bi Srbija išla na jednostrano formiranje ZSO, to je kraj dijaloga, a to shvataju u međunarodnoj zajednici. Uveren sam da su oni pripremili statut i da će se pojaviti. Mislim da tim oko Haradinaja neće dugo ostati u igri", kazao je.

Kako je naveo, sada se radi na čišćenju tema, i sada Priština ne može ucenjuje, "ZSO mora da ide sama".

Tehnički pregovarači i Hašim Tači i Vučić će se naći za nedelju, dve u Briselu. "To je pitanje novog formata gde je sve vezano za funkciju, jer predsednici traju duže od vlada", dodao je Janjić.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.