Godišnjica stradanja Srba u opštini Orahovac

Izvor: KMnovine.com, 19.Jul.2023, 07:08

Godišnjica stradanja Srba u opštini Orahovac

Godišnjica stradanja Srba u opštini Orahovac Od 18 do 22. jula 1998. godine, tokom napada pripadnika terorističke "Oslobodilačke vojske Kosova" na Orahovac i okolna srpska sela, kidnapovano je više od 100 civila, a ubijeno sedam lica.



Na ovo saopštenjem podseća Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica na prostoru bivše Jugoslavije, povodom 25. godišnjice tog zločina a prenosi Fonet.
Tada je proterano celokupno >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište i odvedeno u zatvore i logore pod kontrolom takozvane „OVK“.
Ni posle 25 godina niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u Orahovačkoj župi, iako postoje živi svedoci i žrtve. Pouzdano se zna da su zlikovci koji su izvršili ovaj zločin, danas među onima koji vrše vlast u okviru sistema separatističkih opština. U pojedinim slučajevima sa počiniocima ne samo ovog zločina, sarađuje i Vlada Srbije. To je bio slučaj kada su za potrebe jednog od mitinga "podrške" Aleksandru Vučiću unajmljeni albanski autobusi a jedan od vozača koji je prevozio Srbe iz Kosovske Mitrovice, prepoznat je kao višestruki počinilac zločina. On je autobus vodzio do odredišta u centralnoj Srbiji i vratio se bez ikakvih posledica.
Na današnji dan, 1998. godine, pripadnici terorističke tzv. "OVK" su na području opštine Orahovac izvršili masovno kidnapovanje i egzekuciju Srba i Roma. Samo u periodu od 17. do 22. jula 1998. godine kidnapovano je više od 100 osoba, pretežno civila, i odvedeno u zatvore i logore tzv. OVK. Tokom prvog napada, ubijeno je sedam lica, a samo tokom jula meseca 1998. godine, u ovoj opštini je ubijeno 47 Srba i Roma. Kidnapovanje, ubistva i paljenje srpskih i romskih kuća je nastavljeno i kasnije, tako da je iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište, tokom 1998. i 1999. gpdine, proterano kompletno srpsko stanovništvo.



Samo iz sela Retimlje je u jednom danu oteto 14 muških članova porodice Kostić, a istog dana, iz manastira Svetih Kozme i Damjana u Zočištu, koji datira iz 11. veka, kidnapovano je šest monaha, koji su 22. jula, posle intervencije OEBS-a i Međunarodnog crvenog krsta pušteni. Tada su oslobođene još dve žene i dva bolesna muškarca iz sela Retimlje i Opteruša, kao i strarije osobe iz sela Zočište.

Mnogi meštani ovog kraja, srpske i romske nacionalnosti se i dalje vode kao nestali. DNK analizom, u masovnim grobnicama Klečka, Mališevo i Volujak, identifikovano je 36 osoba koje su na području Orahovca, kidnapovane u julu 1998.godine. Jedan broj posmrtnih ostataka kidnapovanih lica iz perioda 1999. do 2000. godine pronađen je u pojedinačnim grobnicama i sahranjen u mestima po želji porodica.
Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova i Metohije, detalje kidnapovanja i ubistva Srba iz Orahovaca i okoline predočilo je svim nadležnim institucijama koje su prikupljale podatke o kidnapovanim, nestalim i ubijenim licima, ali za zločine u opštini Orahovac do danas niko nije odgovarao. Parastos će biti služen i na groblju Orlovača kod Beograda, na kome je sahranjeno 25 ubijenih Srba iz ovog dela Metohije.



 
* * *




Zbog cenzure i blokiranja svih medija i alternativnih pogleda, pratite naš Telegram kanal



KM novine su jedini nezavisni srpski medij sa Kosova i Metohije koji se u potpunosti oslanja na podršku svojih čitalaca


Pomozite naš rad






 




Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram


Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2023 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.