Gnjilane: Maskirani tukli i decu

Izvor: S media, 26.Feb.2012, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gnjilane: Maskirani tukli i decu

Srbi iz okoline Gnjilana uhapšeni u akciji specijalnih jedinica kosovske policije ROSU u subotu ujutru saslušani su u nedelju u Okružnom sudu u Gnjilanu.

U akciji ove specijalne jedinice u nekoliko srpskih sredina u Kosovskom pomoravlju uhapšeno je pet radnika policijske uprave iz Gnjilana izmeštene u Vranju - Nikola Trajković (45), iz Parteša, Goran Matrapazović (43) i Zlatko Denić (50), iz Pasjana, Dragan Stojković >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << (40), iz Donje Budige, policijski radnici, kao i Mladen Dimitrijević (60), radnik matične službe iz Pasjana. U okviru iste akcije specijalci ROSU su u selu Donje Kusce uhapsili i civila Trajana Denića (49), privatnog preduzetnika.

- Moj brat nema nikakve veze sa policijom, verovatno je greškom uhapšen - objašnjava Trajanov brat Božidar (50). Trajana su specijalci uhapsili na ulici.

Sa fantomkama i automatskim puškama specijalci su prethodno upali u kuću Denića, gde su, razbivši ulazna vrata, izvršili premetačinu i vređajući prebili Trajanovog strica Milovana i sina Slobodana (21).

- Bilo je strašno gledati ih sa uperenim puškama. Videla sam da ih je napolju bilo više desetina, jer su osim same kuće opkolili i čitavu ulicu - priča Trajanova supruga Zlatka.

Kaže da je nekoliko specijalaca upalo u kuću gde su izvršili premetačinu, a njihovog strica Milovana oborili na pod udarajući ga grubo kundakom po leđima.

Brutalno maltretirali decu

- Iako ih je stric molio da ne uznemiravaju decu, kada su ispreturali sve u prizemlju otišli su na sprat i prvo upali u sobu u kojoj je spavao najmlađi Stefan. Pošto je rekao da ne zna gde mu je otac, jedan od policajaca je uperio automatsku pušku u njega, dok su drugi upali u sobu u kojoj se nalazio Slobodan (21). Kada je i on odgovorio da ne zna gde je Trajan, žena specijalka počela je da ga šamara, dok mu je jedan od policajaca psovao majku srpsku - priča u neverici Zlatka.

Da su specijalci ROSU bili brutalni tvrde i porodice petoro uhapšenih policijskih radnika.

- Hapšnjenje Srba u selima oko Gnjilana izvedeno je sa ciljem da se skrene pažnja sa sporazuma postignutog u Briselu, koji se većini Albanaca ne dopada - ističu sagovornici "Novosti", i objašnjavaju da sva hapšenja Srba prati bahatost i demonstriranje sile specijalaca.

Na brutalnost pripadnika ROSU prilikom hapšenja Srba iz gnjilanske opštine podsetili su i zaposleni u gračaničkom Domu zdravlja, koji apeluju na sve humane ljude da zaustave maltretiranje dece i starih, jer je u subotnjoj akciji pretučen i Živojin Stojanović (67), otac načelnika policijske uprave iz Gnjilana izmeštene u Vranju, dok su maloletnom dečaku pripadnici Rosu stavili lisice na ruke.

Spremni za odgovor

Hapšenje četvorice policajaca nastanjenih u selima kod Gnjilana, a zaposlenih u Vranju, služi kao skretanje pažnje sa dogovora koji su Beograd i Priština postigli u Briselu, da bi se pokazalo da Srbija, navodno, ima svoju policiju na Kosovu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

- Ako misle da hapse naše ljude, mi možemo da uhapsimo sve njihove koji rade u Kosovskoj policijskoj službi, a žive u Raškoj, Nišu, Vranju. Jesu oni Srbi, ali su učestvovali u nelegalnom zaposedanju prelaza na severu Kosova prema centralnoj Srbiji - rekao je Dačić.

Ministar policije je, posle sednice Republičkog štaba za vanredne situacije, na čijem je čelu, izjavio da policija može da uhapsi "sve koji rade u nelegalnim institucijama na Kosovu, jer rade protiv ustavnog poretka Srbije". Ali, postavlja se pitanje kuda to vodi, jesmo li u Briselu postigli neke dogovore ili su bili samo pauza između dva sukoba, upitao je Dačić, konstatujući da "neki" misle da želja za kompromisom predstavlja slabost Beograda.

Novosti

Foto: Novosti
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.