Glavu Lazarevu na referendum može da stavi samo neko...

Izvor: B92, 28.Jun.2018, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Glavu Lazarevu na referendum može da stavi samo neko..."

Mitripolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović rekao je u Gračanici da oni koji ne znaju šta je Kosovo pričaju priče da hoće da podele Kosovo, piše Kossev.

U Gračanici je zajedno sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem i sveštenstvom služio liturgiju na Vidovdan, a pred parastos na Gazimestanu. Liturgiji su prisustvovali, uz veliki broj vernika, američki komandant u Bondstilu, Nik Dučić, gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opštine, Srđan Popović, ali i episkop slavonski, Jovan Ćulibrk, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović.

“Šta znači podeliti Kosovo? To znači podeliti ćivot Svetoga Kralja Dečanskog, rasparčati Kralja dečanskoga i njegove svete mošti. To znači takođe deliti mošti svetih arhiepiskopa pećkih i svetinje koje sijaju ovde kroz vekove i sijaće do kraja sveta i veka. Ima i onih koji bi hteli da stave Kosovo, kosovsku grobnicu, kosovski zavet na referendum. Staviti na referendum glavu Lazarevu može samo neko ko nema razuma, nema pameti, nema znanja, ni mudrosti, jer Kosovo je glava Lazareva, a njegovo telo je u Ravanici – ovaj drugi deo Srbije to je telo Lazarevo. Odreći se glave Lazareve, to znači ostati bezglav, odreći se samog sebe i svog bića, svog zvanja istorijskog, građenja svoje budućnosti na tom krajeugaonom kamenu, na živonosnom grobu Hristovom, na kom je sagrađena i gradi se sva istorija”, rekao je Radović.

On je dodao i da je tiranija bila kroz vekove na ovim prostorima, ali i da niko nikada od naroda ni kad je ostajao, ni kad je bežao sa ovih prostora nije delio Kosmet.

“Odreći se toga (Kosova) ili stavljati na referendum ili deliti, može samo onaj koji se vraća sultanu Muratu i koji pokušava da gradi na Muratu, na njegovom nasilju da gradi i budućnost svoju i drugih koji žive na ovim prostorima po Božjem znamenju. Tiranija je bila kroz vekove na ovim prostorima, ali niko nikada od naroda ni kad je ostajao, ni kad je bežao sa ovih prostora, nije delio KiM, nije stavljao na referendum KiM, nije stavljao na referendum biće svoje, sudbinu svoju, zvanje pred Bogom, ljudima i istorijom. To nikada nije bilo i neće biti dok je razuma i dok je pameti, sve dokle je ćivot svetoga Kralja dečanskog ovde a biće dok je sveta i veka. Sve dokle su ćivoti svetih patrijaraha – arhiepiskopa sprskih u Pećkoj Patrijaršiji, dok je Pećke Patrijaršije i dok je Dečana, i dok je Gračanice Milutinove i Bogorodice Ljeviške i drugih svetinja i dok je tog semena ovde i onih koji su verni tom semenu i koji grade i svoju ličnu i narodnu budućnost i budućnost drugih naroda oko sebe, na tom svetom semenu, na tom kamenu jedinom istinskom kamenu na kojem je Bog postavio da se gradi ljudska istorija, dokle bude toga – biće i vas. Vas koji ste verni Lazarevom zavetu, vidovdanskom zavetu, koji znate da krst nositi nama je suđeno, ali da vaskrsenja ne biva bez smrti. Kamen koji bacaju zidari ovog sveta, on uvek ostaje i biće krajeugaoni kamen ljudske istorije, ljudske zajednice, svih zemaljskih naroda, a posebno i ovog našeg naroda, grešnog naroda, ali sa tom vrlinom da ostaje veran upravo tom svom kosovskom zavetu i opredeljenju, što znači i jerusaliskom opredeljenju, novom zavetu Hrista Boga našega, njemu koji je žrtvovao sebe za život sveta, divnome u svetim mučenicima svojim, divnome u proroku Amosu, predivnome u velikomučeniku Lazaru kosovskom i svim mučenicima koji su kroz vekove nosili taj časni krst na ovim svetim prostorima, do najnovijih stradalnika i mučenika, njemu neka je slava i hvala”, istakao je Radović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Amfilohije: Glavu Lazarevu na referendum može da stavi samo neko ko nema razuma

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jun.2018

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović rekao je u Gračanici da oni koji ne znaju šta je Kosovo pričaju priče da hoće da podele Kosovo, piše Kossev...U Gračanici je zajedno sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem i sveštenstvom služio liturgiju na Vidovdan, a pred parastos na Gazimestanu....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.