Konjufca predsednik, a Simić potpredsednik kosovske skupštine

Izvor: RTS, 26.Dec.2019, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konjufca predsednik, a Simić potpredsednik kosovske skupštine

Potpredsednik Samoopredeljenja Glauk Konjufca izabran je za predsednika kosovske skupštine, dok je Slavko Simić ispred Srpske liste, izabran za potpredsednika. Pre izbora rukovodećih skupštine, poslanici su položili zakletvu. Time je kosovska skupština u novom sazivu i formalno konstituisana.
Za potpredsednike kosovske skupštine izabrani su Arberije Nagavci iz pokreta Samoopredeljenje, Kujtim Šalja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Demokratskog saveza Kosova i Memlji Krasnići iz Demokratske partije. 

Glauk Konjufca izabran je sa 75 glasova za, 27 protiv, dok šestoro poslanika nije glasalo.
Slavko Simić ispred Srpske liste izabran je za potpredsednika Skupštine sa 92 glasa za, dva koja su se uzdržala od glasanja i dva glasa protiv.
Pre izbora rukovodećih skupštine, poslanici su položili zakletvu. Time je kosovska skupština u novom sazivu i formalno konstituisana.
Sada je na potezu Hašim Tači. On je u večerašnjem obraćanju čestitao novoizabranim poslanicima, ali i poručio im Kosovo ima mnogo izazova koji zahtevaju visok nivo odgovornosti kako bi bili prevaziđeni.
To se pre svega odnosi na vodeće stranke – pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, koji dva i po meseca razgovaraju o formiranju nove vlade. 
Ministarstvo policije jabuka razdora 
Te dve stranke ne mogu da se dogovore oko podele svih funkcija koje bi bile obuhvaćene koalicionom dogovorom za formiranje nove vlade. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u ovom trenutku jabuka razdora.
Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa dostavio je pokretu Samooppredeljenje novi predlog za formiranje kosovske vlade, kojim im ustupaju jedno ministarsko mesto kada predstavnik DSK bude izabran za kosovskog predsednika u proleće 2021. godine.
Mustafa je nakon sednice predsedništva stranke rekao da ne odustaju od ministarstva policije, jer ono pripada DSK po ranije postignutom dogovoru o podeli ministarstava.
"Pitanje podele ministarstava dogovoreno je jednom i takav zahtev PS znači odustajanje od ranije postignutog sporazuma", rekao je Mustafa.
Prema njegovom mišljenju, jedino pitanje koje nije rešeno je mesto predsednika.
Pokret Samoopredeljenje je u poslednjoj ponudi prihvatio da DSK ima pravo na predsednika Kosova, ali da zauzvrat treba da se odrekne ministarstva unutrašnjih poslova.
Hašim Tači sada treba da odredi mandatara za formiranje vlade. Upućeni kažu da, ako stranke pobednice do kraja januara ne uspeju da fomiraju vladu, onda je raspisivanje novih vanrednih izbora najizglednija opcija. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.