Gazivode odoše niz vodu?

Izvor: Vesti-online.com, 05.Apr.2016, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gazivode odoše niz vodu?

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić cele prošle godine ponavaljao je da "braneći Gazivode premijer brani opstanak Srba na Kosovu", ali hidrosistem očigledno još nije odbranjen. To je nagovestio premijer Srbije Aleksandar Vučić kada je u nedelju poručio da Srbija ne može i neće da odustane od nečega što je od strateškog značaja za opstanak Srba na severu KiM.

- Za nas su jezero Gazivode i hidroenergetski potencijal od velikog značaja. Vodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << potencijale i kapacitete najvećim delom koriste Albanci za termoelektranu Obilić za stanovništvo - naglasio je premijer.

Vučić je istakao da je albanskoj strani nuđeno više vrsta dogovora, koji ne bi značili "puno uzimanje ili otimanje Gazivoda iz srpskih ruku", ali da oni nisu želeli to da prihvate.

- Od tako važnog i strateškog resursa ne možemo da odustanemo. Uvek smo spremni da isporučujemo vodu albanskoj strani i nikakvih problema s tim nismo imali do sada i neće biti ni u budućnosti. Nešto što je gradila država Srbija i njen narod čuvao, gradio i na tome radio, ne može da se oduzme jednim potpisom ili zato što je neko smislio da to pripada njemu, a da nema pravnog osnova - kazao je Vučić.

On je istakao da Priština uporno odbija da raspravlja o imovini. Sa više od 380 miliona kubika vode, Gazivode su najveće veštatačko jezero na Kosovu. Sa njega se vodom za piće snabdeva oko 600.000 Albanaca, a koristi se i za hlađenje termoelektrane Obilić A i B, koja bez te vode ne bi mogla da radi više od osam sati dnevno.

* Eto radosti za građane Kosova: Stiže Vučić

* "Ne bih se kladio da će snovi da vam se ostvare"

* "Priština prešla sve granice, Srbija neće više ćutati"
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.