GENIJALAN POTEZ SRBIJE Diplomata otkriva šta za nas znači puštanje kosovskih specijalaca da se brane sa slobode

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2023, 08:00

GENIJALAN POTEZ SRBIJE Diplomata otkriva šta za nas znači puštanje kosovskih specijalaca da se brane sa slobode

Naša zemlja i dalje pod nekom vrstom pritiska.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas, povodom puštanja iz pritvora trojice kosovskih policajaca, da je tom sudskom odlukom otklonjena mogućnost da Srbija na bilo koji način bude odgovorna za eskalaciju na prostoru Kosova i Metohije.

Komentarišući jučerašnju odluku suda da ukine pritvor trojici kosovskih policajaca koji su uhapšeni sredinom meseca na teritoriji centralne Srbije, Milivojević >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je za Tanjug ocenio da je sud dobro postupio, ali da će dalji postupak pokazati koliki je stepen njihove odgovornosti.

- Mislim da je to dobra odluka suda, čime se ne dovodi u pitanje sudski postupak u Srbiji i njihova odgovornost. Pušteni su na slobodu i time je na neki način otklonjena mogućnost da Srbija bude optužena za bilo šta - rekao je Milivojević.

Kada je reč o aktuelnoj situaciji na KiM i učestalom hapšenju Srba na tom prostoru, Milivojević ukazuje da se ne dešava ništa novo i da je na delu politika prištinskih vlasti koja traje već dve godine - da se po svaku cenu potvrdi državnost tzv. Kosova.

- Težnja je da se ostvari dominacija na severu KiM. Pokušaj je bio i sa tim nelegitimnim izborima i sa rezultatima koje smo videli kakvi su i sa pokušajem da se instaliraju ti gradonačelnici, a da se posle primenom mehanizama vlasti ostvari puna kontrola na severu KiM, to je bio cilj od kojeg Kurti ne odustaje i u tom smislu nema nikakve promene. Kao što nema promene ni kada je reč o merama koje preduzima, tenziju diže i podiže stepen eskalacije skoro do samog sukoba - rekao je Milivojević.

Kometarišući nedavnu izjavu komesara EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da je potrebno održavanje novih izbora na severu KiM, Milivojević ukazuje da tokom njegovog govora nije bilo reči o obavezama Prištine da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO).

To govori, dodaje, da se prištinska i srpska strana ne tretiraju podjednako u podeli odgovornosti za dešavanja na prostoru KiM i da je naša zemlja i dalje pod nekom vrstom pritiska.

- Na Srbiju se vrši pritisak kako bi i ona participirala u odgovornosti zajedno sa prištinskom stranom, a time da se na neki način amnestira prištinska strana od mera i poteza koje čini. Ponovo imamo na sceni dvostruke standarde, imamo pokušaje da se i srpska strana dovede u istu ravan kao i kosovska. Nemamo mere, imamo verbalna zalaganja - naveo je Milivojević.

Na pitanje da li misli da će se ipak održati izbori na severu KiM, Milivojević ocenjuje da je jasno da će EU u narednom periodu insistirati na tome i ponavlja da je to teško prihvatljivo za srpsku stranu, jer nema ni reči o ZSO, niti garancija za normalan život Srba na KiM.

- Bojim se da je ovo teško prihvatljivo za Srbe na KiM, jer bez ZSO nemaju ključne garancije za svoj normalan život, za učešće u političkom životu, izlazak na izbore. Smatram da bez ZSO i vraćanje u prethodno stanje, uključujući i angažman prištinskih vlasti sa policijom, snagama bezbednosti i represijom teško da može biti deeskalacije i normalizacije stanja i vraćanje dijalogu - ocenio je Milivojević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.