Fridman: Granice već menjane i nisu svete

Izvor: RTS, 28.Avg.2018, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fridman: Granice već menjane i nisu svete

Idealna situacija bi bila da Beograd i Priština postignu direktan dogovor bez treće strane, za Srbiju je bitno da to pitanje što pre reši i krene dalje, rekao je listu "Danas" američki geopolitičar i osnivač agencije "Stratfor" Džordž Fridman i istakao da su granice Srbije već promenjene tokom rata i da nema razloga da sadašnje granice budu svete.
Fridman je naveo da je problem za tu ideju to što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovo i Srbija žele da okrive treću stranu za rešenje i neminovne ustupke.

Naveo je da je Kosovo imalo istorijski značaj za SAD, jer su prvi put delovale samostalno i da je to stvorilo veliku zabrinutost, ali je naglasio da ono nije više važno pitanje za SAD.
Fridman sumnja da će se SAD protiviti bilo kojoj ideji, uključujući i promenu granica, ako to vodi stabilnosti i miru u regionu.
"Šta Rusi kažu, šta Rusi mogu da urade i šta će uraditi veoma su različite stvari. Imajući u vidu sadašnje raspoloženje SAD, duboko rusko uplitanje značiće i odgovarajući američki dogovor, što će Srbiju staviti u položaj žetona u igri na strani slabije strane", istakao je Fridman.
Fridman je ocenio da Beograd treba što pre da reši problem sa Prištinom i da nastavi dalje, dodavši da su mnoge zemlje "definisane silom i nepravdom".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.