Fon Kramon: Ne sme biti mesta za revizionizam istorije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2022, 19:49

Fon Kramon: Ne sme biti mesta za revizionizam istorije

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola Fon Kramon prokomentarisala je slučaj obnove kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici, navodeći da se ne sme dopustiti "ulepšavanje prošlosti i sakrivanje činjenica o poznatom nacističkom saradniku i protagonisti 21. S S divizije Skenderbeg''.

Fon Kramon je istakla "da ne sme biti mesta za revizionizam istorije Drugog svetskog rata i poricanje zločina holokausta", prenosi Kosovo onlajn.

"Umesto toga, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovo treba iskoristiti kao priliku da se suočimo sa prošlošću i omogućimo svim zajednicama na Kosovu da se udruže u stvaranju zajedničkog narativa i istine koja se podrazumeva i koja je bazirana na činjenicama o saradnicima nacista i počinjenim ratnim zločinima nad Jevrejima, Srbima i Albancima i drugih od strane Skenderbeg S S divizije i Devine milicije", napisala je, između ostalog, Fon Kramon na Tviteru.

Direktor Jerusalimskog centra "Simon Vizental" Efraim Zurof uputio je u ponedeljak protestno pismo šefu delegacije Evropske unije u Izraelu Dimitru Cančevu povodom plana za obnavljanje kuće Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice, navodeći da je Deva simbol saradnje Albanaca sa nacistima i da takvoj osobi ne bi trebalo odavati počast.

On je podsetio da je Deva imao aktivnu ulogu u borbi protiv antinacističkih srpskih i albanskih partizana, kao i u progonu i deportaciji stotina Jevreja u koncentracioni logor Sajmište.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Fon Kramon: Protiv revizionizma istorije na Kosovu

Izvor: JUGpress.com, 08.Feb.2022

BRISEL..Ne sme biti mesta za revizionizam istorije Drugog svetskog rata i poricanje Holokausta, poručila je danas poslanica Evropskog parlamenta i izvestilac EP za Kosovo Viola fon Kramon, povodom najavljene restauracije kuće Džafera Deve, poznatog nacističkog kolaboracioniste i učesnika SS Skenderbegove...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.