File u Beogradu: Kosovo tek pod razno

Izvor: Večernje novosti, 14.Jul.2013, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File u Beogradu: Kosovo tek pod razno

ŠTEFAN File dolazi ove nedelje u Beograd s ciljem da s vlastima Srbije razradi strategiju za predstojeće pristupne pregovore za ulazak u EU. „Novosti“ iz svojih obaveštenih briselskih izvora saznaju da komesar za proširenje stiže i s predlogom kako da se tokom ovih pregovora tretira pitanje Kosova, tako da to ne uspori dalji put Srbije ka članstvu u Uniji. - Cilj je da tema Kosova što manje opterećuje pregovaračka poglavlja, i da se sve što se tiče odnosa s Prištinom, koliko može, koncentriše na jednom mestu - ističu izvori „Novosti“ u sedištu evropskih institucija. Konkretno, namera Evropske komisije, prema saznanjima našeg lista, jeste da se normalizacija odnosa prati u okviru poglavlja broj 35, koje nosi naziv „Ostala pitanja“. - U suprotnom, ako bi se Kosovo provlačilo kroz svako poglavlje, onda bi pristupni pregovori, praktično kroz sve aspekte, mogli da budu ukočeni u bilo kom trenutku, zavisno od napretka u dijalogu s Prištinom, što nikome nije cilj - objašnjavaju u Briselu. Naravno, odnosi s južnom pokrajinom će, ipak, neminovno, naći svoje mesto u određenoj razmeri i u brojnim drugim poglavljima, kao što su, na primer, Sloboda kretanja robe (poglavlje 1), Slobodno kretanje kapitala (4), Saobraćajna politika (14), Energetika (15), Statistika (18), Regionalna politika (22), Pravosuđe i osnovna prava (23), Pravda, sloboda i bezbednost (24), Carinska unija (29), Odnosi s inostranstvom (30), Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika (31)“. Ipak, namera je da se ova poglavlja oslobode kosovske teme koliko god je to moguće i da se, suštinski, rešavaju kao i sa svim drugim zemljama kandidatima za članstvo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

File u srijedu donosi prijedlog za tretiranje Kosova u pregovorima

Izvor: Capital.ba, 15.Jul.2013, 10:27

BEOGRAD, Evropski komesar za proširenje Štefan File trebalo bi da u srijedu, 17. jula, dođe u Beograd, kako bi sa vlastima Srbije razradio strategiju za predstojeće pristupne pregovore Srbije za ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.