FSS: Nikad saglasnost Kosovu

Izvor: B92, 29.Nov.2013, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FSS: Nikad saglasnost Kosovu

FSS objavio je saopštenje u kojem ističe da su netačne informacije Politike da se Savez neće protiviti igranju prijateljskih mečeva reprezentacije Kosova.

U saopštenju stoji da nijedan član Saveza neće neće prisustvovati sednici Izvršnog komiteta FIFA niti će tom prilikom - niti bilo kada, dati ma kakvu saglasnost po pitanju legalnosti rada i aktivnosti takozvanog i samoproklamovanog Fudbalskog saveza Kosova.

Iz Saveza ističu da se nalaze pod velikim pritiskom i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će javnost o svim sastancima sa FIFA, po pitanju kosovskog fudbala, biti blagovremeno obaveštena.

U Politikinom tekstu se navodi da se Fudbalski savez Srbije neće protiviti igranju prijateljskih mečeva reprezentacije Kosova i da je jedini uslov koji su ljudi iz našeg nacionalnog saveza postavili je da Kosovo mečeve igra bez ikakvih državnih obeležja.

Saopštenje prenosimo u celosti i bez ikakvih izmena:

"Apsolutno su netačne sve informacije objavljene u pomenutom tekstu. Najpre, nijedan član Fudbalskog saveza Srbije neće prisustvovati sednici Izvršnog komiteta FIFA niti će tom prilikom - niti bilo kada, dati ma kakvu saglasnost po pitanju legalnosti rada i aktivnosti takozvanog i samoproklamovanog Fudbalskog saveza Kosova.

A da se nalazimo pod izuzetnim pritiskom - nalazimo se, i to u dužem vremenskom intervalu, posebno u prethodne dve godine. Podsećamo da smo o svim sastancima sa nadležnima u FIFA, koja je i otvorila ovo pitanje, a kojima su prisustvovali i predstavnici kosovskog fudbala, pravovremeno obaveštavali javnost.

Suština delovanja Fudbalskog saveza Srbije sa nadležnima u FIFA po pitanju kosovskog fudbala svodi se na konstantnu i neraskidivu vezu sa čelnicima Vlade Republike Srbije, što će biti i u vremenu koje dolazi.

Podsećamo da je ove godine predsednik FIFA Jozef Blater posetio predsednika Vlade Republike Srbije Ivicu Dačića i da su tom prilikom razgovarali o ovoj temi. Fudbalski savez Srbije od tada čeka na dobijanje zvaničnih instrukcija u daljem radu i sve dok ih ne dobijemo nećemo prihvatiti učešće na bilo kakvom sastanku gde bi se o tome razgovaralo.

Podsećamo javnost na principijelni stav UEFA i njenog predsednika Mišela Platinija da prijemo novih članica - u ovom slučaju Kosova, nije moguć bez međunarodnog priznanja u okviru Ujedinjenih nacija. Fudbalski savez Srbije se izborio na prošlogodišnjoj Vanrednoj sednici Kongresa UEFA da se o statusu prijema Kosova i ne odlučuje, zbog poštovanja pomenutog pravila, a naglašavamo da je većina od 53 zemalja-članica evropske "kuće fudbala" politički priznalo Kosovo.

Čelnici Izvršnog komiteta FIFA su prošle godine jednostrano doneli odluku o mogućnosti igranja prijateljskih utakmica klubova i mlađih selekcija sa teritorije Kosova u međunarodnim okvirima, ali pod jasno definisanim uslovima - učešće bez bilo kakvih nacionalnih simbola (zastava, himna, obeležje na dresu...). Verujemo da će čelnici FIFA imati i razumevanja i skinuti "slučaj Kosovo" kao eventualnu temu naredne sednice Izvršnog komiteta, već da će se o toj problematici razgovarati kada se za to steknu svi uslovi."

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Oštra rekacija FSS-a: Nikada nećemo priznati rad samoproklamovanog FS Kosova

Izvor: Blic, 29.Nov.2013

Fudbalski savez Srbije demantovao je informaciju da će se na sednici Izvršnog komiteta FIFA dati saglasnost da selekcije tzv. "Republike Kosovo" igraju prijateljske mečeve, ali bez državnih obeležja...Saopštenje za javnost FS Srbije prenosimo u celini:.."Povodom lažnih činjenica i optužbi iznesenih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.