FS Rumunije oštro osudio svoje navijače zbog parole Kosovo je Srbija

Izvor: B92, 13.Sep.2023, 11:55

FS Rumunije oštro osudio svoje navijače zbog parole "Kosovo je Srbija"

Fudbalski savez Rumunije oglasio se povodom dešavanja na meču te reprezentacije i selekcije takozvane države Kosovo u kvalifikacijama za Euro 2024.

Rumunija je pobedila 2:0 međutim glavna tema su transparenti zbog kojih je meč bio u prekidu 50 minuta.

Pristalice domaćeg tima su istakle dve parole. Na jednoj je pisalo "Kosovo je Srbija", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a na drugoj "Basarabija je Rumunija", i time su izazvali prekid meča.

Utakmica je nastavljena tek kada su ovi transparenti uklonjeni.

Basarabija je inače oblast koja je nekada delom bila pod upravom Rumunije, od 1918. do 1940. godine, a danas je podeljena između Moldavije i Ukrajine.

I zbog tog transparenta FS Rumunije bi mogao da snosi posledice, posebno zbog činjenice da ovo nije prvi put da navijači ove reprezentacije ističu političke parole, za koje UEFA ima nultu toleranciju.

Dan nakon utakmice, oglasio se i Fudbalski savez Rumunije i oštro osudio ponašanje dela svojih pristalica.

"Pobedu protiv Kosova ostvarili su fudbaleri i navijači reprezentacije uprkos huliganima! Rumunski fudbalski savez oštro osuđuje neodgovorno ponašanje grupe gledalaca na južnoj tribini koje je dovelo do prekida sinoćnje utakmice između Rumunije i Kosova. Pre svega, ponavljamo načelo po kojem se fudbal vodi u Rumiji, a to je nemešanje politike u sport. Revizionizam u fudbalu nije prihvaćen te NS Rumunije oštro osuđuje provokativne poruke političke, ideološke, verske ili uvredljive prirode, koje su kategorički zabranjene na stadionima", piše u saopštenju FS Rumunije.

Videćemo da li će i u kolikoj meri ovo saopštenje FS Rumunije u kojem se ograđuju od dela navijača, i osuđuje ih, doprineti da eventualna kazna UEFA bude blaža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.