FHP predstavio dosije Rudnica

Izvor: Blic, 29.Jan.2015, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FHP predstavio dosije "Rudnica"

Fond za humanitarno pravo predstavio je danas dosije "Rudnica", u kojem su navedeni podaci o kosovskim Albancima, čija su tela ekshumirana iz masovne grobnice u Rudnici prošle godine i pozvalo Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu protiv odgovornih.

Izvršna direktorka Fonda Sandra Orlović rekla je na konferenciji za novinare da je u masovnoj grobnici u Rudnici do sada iskopano 53 tela, za koje je analizom utvrđeno da se radi o telima civila, kosovskih Albanaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ubijenih na KiM 1999. godine, a da je dokument nastao na osnovu autentičnih vojnih i policijskih dokumenata Haškog tribunala i izjava preživelih, članova porodica i očevidaca.

Kako je rekla, ovaj slučaj bi trebalo da bude prioritet Tužilaštva za ratne zločine.

Orlović je rekla i da su u Dosijeu navedeni dokazi koji "ukazuju na odgovornost ili ulogu pripadnika 37. motorizovane brigade VJ čiji je komandant tada bio aktuelni načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković".

Direktorka za pravna pitanja Fonda Milica Kostić rekla je da je reč o žrtvama četiri zločina koja su se desila u aprilu i maju 1999. godine u oblasti Drenice, u Rezali, Starom Čikatovu, Donjem Zabelju i Gladnom selu.

U Dosijeu se navodi da analiza dokumenata i izjava ukazuje da su zločine u Rezali i Starom Čikatovu počinili pripadnici 37. motorizovane brigade VJ.

Predstavnica Tužilaštva za ratne zločine Jasna Šarčević Janković je, uključivši se u izlaganje navela da Tužilaštvo sprovodi predistražni postupak i da na tome sarađuje sa Euleksom.

U mestu Rudnica kod Raške pocela su iskopavanja u aprilu prošle godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.