Euleks imenovao tužioca za istragu

Izvor: B92, 29.Avg.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks imenovao tužioca za istragu

Priština -- Euleks imenovao glavnog tužioca specijalnog tima za istragu navoda o trgovini organima na Kosovu, američkog diplomatu Džona Klinta Vilijamsona.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo da ima izuzetno visoko mišljenje o novoimenovanom glavnom tužiocu.

Novoimenovani tužilac je u svojoj karijeri radio kao pravni zastupnik u Haškom tribunalu, gde je između ostalog učestvovao u slučajevima protiv Slobodana Miloševića i Željka Ražnatovića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Arkana.

Novi glavni tužilac specijalnog tima Euleksa radio je u Haškom tribunalu od 1994. do 2001. godine, a tokom tog perioda nadgledao je istrage i aktivnosti Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju na terenu na Balkanu, sastavljao optužnice i vodio krivičnu istragu na suđenjima.

Među slučajevima kojima se bavio Vilijamsom bili su slučaj bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i vođe paravojnih formacija Željka Ražnatovića Arkana, kao i slučaj napada JNA na Vukovar i Dubrovnik.

Vilijamson je takođe od kraja 2001. do 2002. službovao u odeljenju za mirovne operacije UN kao direktor sektora za pravosuđe u misiji UN na Kosovu, nadgledajući pravosudni i zatvorski sistem.

Trenutno Vilijamson radi kao specijalni ekspert pri generalnom sekretaru UN.

Prethodno je službovao kao ambasador SAD za ratne zločine, i bio je treća osoba koja je dobila ovakvo zvanje.

Pre imenovanja u Stejt departmentu, on je bio vršilac dužnosti specijalnog pomoćnika predsednika i direktor za pomoć, stabilizaciju i razvoj u Nacionalnom bezbednosnom savetu.

Tokom službovanja u NSC-u Vilijamson je boravio u Bagdadu 2003. kao prvi visoki savetnik Ministarstva pravde Iraka. Na toj dužnosti on je bio nadležan za reinstitucionalizaciju pravnih operacija i delovanje ministarstva posle američke invazije.

Portparol Euleksa Nikolas Hauton kaže da je veoma bitno što je imenovan glavni tužilac specijalnog tima Euleksa za istragu navoda specijalnog izvestioca Dika Martija o trgovini organima i da bi on trebalo uskoro i da počne s radom.

Hauton je rekao da je Vilijamson, koji je trenutno specijalni ekspert UN, prošao kroz normalnu proceduru regrutovanja za Euleks."Specijalni tim još uvek nije kompletiran. Još uvek je u toku regrutovanje. Jedan deo je regrutovan, a drugi je još u toku", objasnio je on i dodao da je "važno da je imenovan glavni tužilac, i da on može uskoro početi sa radom".

Tim će se, kako je objasnio portparol Euleksa, ne želeći da ulazi u detalje, sastojati od 15 do 20 osoba, uglavnom tužilaca, istražitelja i administrativnog osoblja.

Vukčević: Visoko mišljenje o Vilijamsonu

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ima izuzetno visoko mišljenje o novoimenovanom glavnom tužiocu Euleksa Džonu Klintu Vilijamsonu jer je reč o profesionalcu i tužiocu sa velikim iskustvom, izjavio je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Vilijamson je dao veliki doprinos rešavanju slučajeva ratnih zločina na prostoru Balkana kao bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država za ratne zločine, napomenuo je Vukčević.

"Kako će se dalje razvijati situacija videćemo posle formiranja kompletnog specijalnog tima Euleksa za istragu navoda izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Marija", rekao je srpski tužilac za ratne zločine.

Vilijamson je postavljen za glavnog tužioca Euleksovog specijalnog tima za istragu navoda iz Martijevog izveštaja u vezi sa trgovinom ljudskim organima na području Kosova i Metohije i severa Albanije.

EU: Najbolji kandidat

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić ocenila je danas da je Amerikanac Džon Klint Vilijamson bio najbolji kandidat za šefa specijalnog tima Euleksa za istragu o trgovini organa na Kosovu.

"Izabran je najbolji kandidat", rekla je Kocijančićeva komentarišući činjenicu da je na čelo istražnog tima misije EU na Kosovu imenovan Amerikanac, a ne sudija iz jedne od zemalja EU.

Prema njenim rečima, prilikom izbora članova ovakvih misija postupak je jasan i akcenat se stavlja pre svega na stručnost.

Kocijančićeva je podsetila da u Euleksu ne sarađuju samo zemlje članice Evropske unije, bez obzira na to što je reč o misiji EU, nego i drugi partneri.

"Kada se sastavlja ovakav tim, svi koji participiraju mogu da predlože kandidature. To je otvoreno. I u tom izbornom postupku on je bio najbolji kandidat", objasnila je ona.

"Tim ne ispunjava u potpunosti zahtev Srbije"

Šef beogradskog tima za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović pozdravio je izbor Vilijamsona, ali je istakao da taj tim ne ispunjava u potpunosti zahtev Srbije.

Stefanović je nakon razgovora sa posrednikom Evropske unije u dijalogu Robertom Kuperom naveo da svaka aktivnost koja vodi u pravcu istraživanja izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope o trgovini organima Dika Martija zaslužuje da bude pozdravljena.

On je, međutim, dodao da ta aktivnost "ne ispunjava naš celokupan okvir i ceo zahtev Srbije, naročito u smislu toga kome se podnosi izveštaj i u kom okviru", ali da je pokretanje istrage "dobra stvar".

Stefanović nije želeo da se izjašnjava o Vilijamsovoj ličnosti, uz obrazloženje da "svakome treba dati priliku da pokaže da ume da obavi svoj posao do kraja".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vilijamson uskoro istražuje navode Dika Martija

Izvor: Blic, 29.Avg.2011

Džon Klint Vilijamson iz Sjedinjenih Američkih Država postavljen je za glavnog tužioca specijalnog tima Euleksa, koji će se baviti istragom navoda iz izveštaja Dika Martija od decembra prošle godine...Nikolas Hoton, portparol Euleksa, rekao je za Tanjug da je postavljanje Vilijamsona na ovu poziciju...

Nastavak na Blic...

Vilijamson na čelu tima za istragu Martijevog izveštaja

Izvor: Politika, 29.Avg.2011

Goran Bogdanović pozdravio imenovanje bivšeg američkog diplomate..Džon Klint Vilijamson, bivši američki diplomata, imenovan je za glavnogtužioca specijalnog tima za istragu navoda izvestioca Saveta Evrope Dika Martija...Bivši američki diplomata jeu svojoj karijeri radio je i kao pravni zastupnik...

Nastavak na Politika...

Specijalni tim Euleksa ne ispunjava zahtev Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 30.Avg.2011, 02:10

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović pozdravio je izbor glavnog tužioca specijalog tima Euleksa za istragu o trgovini organima na Kosovu i Metohiji Džon Klinta Vilijamsona, ali je istakao da taj tim ne ispunjava u potpunosti zahtev Srbije...Stefanović je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.