Etnička Albanija rođena na Kosovu

Izvor: B92, 19.Nov.2012, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Etnička Albanija rođena na Kosovu"

Tirana -- Premijer Albanije Sali Beriša rekao je danas u Tirani da je "ideja o etničkoj Albaniji rođena na Kosovu", kao i da je cilj Albanaca ujedinjenje nacije.

Na inicijativu Ambasade Kosova u Albaniji, u Tirani je održana konferencija na temu "Uloga Kosova u nezavisnosti Albanije", gde se priustnima obratio premijer Albanije Sali Beriša, prenosi agencija Anadolija.

Beriša je tim povodom rekao da Albanci moraju ponovo da istraže svoju nacionalnu istoriju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Istorija albanske nacije je, i pored svih prepreka, jedna od najbogatijih na ovom kontinentu. Mora se znati prava istina. Obeležavanjem 100. godišnjice nezavisnosti zemlje, istorijske činjenice moraju svima biti poznate. Istorija u Albaniji je bila predmet čestih manipulacija, a na Kosovu predmet zabrana”, istakao je premijer Albanije.

Beriša je izjavio i da je uloga Kosova u osnivanju države Albanije velika i vrlo značajna za sve Albance.

"Potrebno je da uradimo sve kako bismo fizičke granice između Albanaca učinili beznačajnim. Pozicija Albanaca ne može biti ništa drugo nego ujedinjenje jedne nacije. Od Prizrenske lige, jedini cilj Albanaca je bio ujedinjenje albanske nacije. Takođe, ideja o etničkoj Albaniji rodila se na Kosovu”, naveo je on.

Albanski premijer je istakao da je albanska nacija najsnažnije prisutna na području Balkana.

"Albanska nacija, koja je u regiji Balkana jedna od najrasprostranjenijih, pre nezavisnosti je bila jedina nacija koja nije imala svoju državu. Dešavanja na Kosovu su najbolji odgovor stavovima protiv Albanaca", kazao je Beriša.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Etnička Albanija rođena na Kosovu"

Izvor: Vesti-online.com, 19.Nov.2012

Premijer Albanije Sali Beriša rekao je danas u Tirani, da je "ideja o etničkoj Albaniji rođena na Kosovu" kao i da je cilj Albanaca ujedinjenje nacije. ..Treba da uradimo sve kako bi fizičke granice između Albanaca učinili beznačajnim: Beriša..Na inicijtavu ambasade Kosova u Albaniji, u glavnom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.