Izvor: JUGpress.com, 16.Jun.2023, 20:35

Eskobar: Jasno je da se kosovski policajci nisu namerno našli u Srbiji

BEOGRAD

SAD pažljivo prate situaciju sa uhapšenim kosovskim policajcima u Srbiji i prikupljaju sve činjenice, ali za sada je jasno da policajci nisu imali nameru da se nađu u Srbiji, kazao je na onlajn brifingu za novinare zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriijel Eskobar.

Ponovio je da SAD traže bezuslovno oslobađanje trojice policajaca, kojima je u Srbiji određen pritvor, ali nije odgovorio na pitanje da li ima povratnu informaciju na taj zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << iz Beograda.

Uzdržavamo se od izdavanja saopštenja dok ne prikupimo sve činjenice. Ali, u ovom trenutku su moguća dva scenarija: da su oteti sa teritorije Kosova i odvedeni u Srbiji, ili da su prešli granicu i našli se na teritoriji Srbije. U svakom slučaju, veoma je jasno da ovi policajci nisu imali nameru da budu u Srbiji. I treba da budu oslobođeni. Pozivamo sve strane da rade sa međunarodnim predstavnicima na Kosovu kako bi se utvrdile činjenice”, kaže američki diplomata koji je i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan.

Trojica pripadnika kosovske policije uhapšena su u sredu na teritoriji Srbije – kako tvrdi Beograd, dok Priština ističe da su oteti sa teritorije Kosova. Kao odgovor na hapšenje, vlada Kosova je zabranila ulazak kamionima sa srpskom robom na Kosovo. Eskobar je pozvao da se ta zabrana ukine.

“EU smatra da blokada kretanja robe i ljudi nije u evropskom duhu, i da nema zakonskog osnova za to. SAD podržavaju tu poziciju i verujemo da je to dodatna eskalacija na već postojeću eskalaciju”.

Odgovarajući na pitanje o mogućim posledicama za Srbiju i Kosovo ako odbiju da sarađuju na smanjenju tenzija, Eskobar je napomenuo da predstavnici SAD nisu govorili o sankcijama, ali da jesu o posledicama.

“Oni koji žele da budu naši parnteri, radiće blisko sa Evropljanima i Amerikancima na predlozima koje smo izneli, na kojima insistiramo. Jer ovo je regionalno pitanje, i jedna zemlja ili jedan lider ne mogu da utiču na kurs regionalne i evropske stabilnosti. Dakle, oni koji odbiju partnerstvo, videće posledice”.

SAD i EU su ranije iznele predloge za deeskalaciju, održavanje novih izbora na severu Kosova uz učešće Srba i povratak dijalogu o normalizaciji. Od Prištine traže i da povuče snage specijalne policije iz opštinskih zgrada u većinski srpskih opština na severu Kosova, kao i da se novoizabrani predsednici tih opština iz kosovskih stranaka Samoopredeljenje i DPK, izmeste na alternativne lokacije. Od Srbije je traženo da snizi stepen borbene gotovosti vojske, što je Beograd ispunio, a zvaničnici SAD pozdravili.

Specijalni predstavnik za Zapadni Balkan je ponovio da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) pravna obaveza koju Kosovo treba da ispuni.

“Rekao bih da kosovski premijer muti vodu time što kaže da Kosovo odbija pravnu obavezu, jer samim tim odbija i evropski put. Jer to je obaveza između Kosova i Srbije, ali i obaveza između Kosova i EU. Ne tražimo od Kosova da uradi nešto na šta već nije pristalo, i želimo da pomognemo da se to realizuje u skladu sa evropskim standardima”.

Eskobar kaže da je “mnogo toga što se dešavalo od novembra 2022. naovamo rezultat unilateralnih akcija Vlade Kosova, koje sprovodi bez koordinacije sa saveznicima”, ali je negirao konstataciju da SAD više rade da pomognu Srbiji nego Kosovu.

“Sve što smo uradili u proteklih 90 dana je išlo u korist podrške Kosovu. Srbija nije želela da zahtev za članstvo Kosova u Savetu Evrope ide dalje, mi smo to podržali. Srbija je želela da Kosovo otkaže lokalne izbore, mi smo ih podržali. Srbija je želela da proglasimo izbore nelegitimnim zbog niske izlaznosti, nismo to uradili. Nismo uradili ono što je Srbija želela, ni u jednom slučaju u proteklih 90 dana nismo uradili ništa što nije išlo u korist Kosova”.

Na obe strane postoje elementi koji se “hrane” krizom, kazao je zvaničnik Stejt departmenta.

Rekao sam više puta da se premijer Kosova i njegova partija više definišu u odnosu na Srbiju, nego u odnosu na evropske vrednosti, i ohrabrio sam ih da obrate pažnju na to kako se slažu sa Evropom, a ne kako joj se protive, kako bi brže napredovali ka stabilnoj budućnosti. Takođe, postoje elementi u srpskoj politici koji žele da nastave sa nacionalističkom retorikom prema Kosovu, i to veoma šteti ne samo Srbiji, već i celom regionu”, rekao je Eskobar.

Prema njegovom mišljenju, Rusija ne igra ulogu u trenutnoj krizi između Srbije i Kosova, ali od nje svakako ima koristi.

Zamenik pomoćnika državnog sektretara SAD kaže da je, bez obzira na eskalacije, optimista da se dogovor između Srbije i Kosova može postići i da se može implementirati sporazum iz Ohrida postignut u martu ove godine.

Izvor: Glas Amerike

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.