Izvor: JUGpress.com, 16.Jun.2023, 18:29

Eskobar: Gradonačelnici mogu da rade i sa Meseca, biće posledica ako Kosovo ne posluša naše savete

PRIŠTINA

Američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan poručio je povodom današnjeg dolaska kosovskog ministra Eljberta Krasnićija u opštinsku zgradu u Leposaviću, što je izazvalo veliko negodovanje Srba, da svaki put kada “kosovske vlasti koriste te zgrade kao simbol njihove opozicije planu SAD i EU za deeskalaciju situacije na severu to narušava odnose između etničkih grupa i odnose između Kosova i evroatlantske zajednice”, i upozorio da će zbog toga biti posledica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
Na onlajn konferenciji za medije Eskobar je na pitanje Kosovo onlajn da prokomentariše današnja dešavanja u Leposaviću, rekao da se čuju “zamerke” da SAD rade mnogo više da pomognu Srbiji nego Kosovu”.

„Sve što smo uradili u poslednjih 60-90 dana išlo je u prilog tome da podržimo Kosovo. Srbija nije htela da napreduje aplikacija Kosova za Savet Evrope, mi smo je podržali. Srbija je želela da insistiramo da Kosovo odustane od izbora na severu – mi smo ih podržali. Srbija je htela da se izbori proglase nelegitimnim zbog male izlaznosti – nismo. Ni u jednom slučaju u poslednjih 90 dana, nismo uradili ništa što nije bilo u korist Kosova. Ono što smo tražili od Kosova je da ne koriste opštinske zgrade. To je bila nepotrebna eskalacija u trenutku kada su tenzije podignute. Pa, američka vlada napuštala je službene zgrade zbog poplava, požara, kovida, čak i zbog protesta. Rekli smo da nema potrebe za eskalacijom. Legitimnost gradonačelnika ne bi bila dovedena u pitanje da rade sa alternativnih lokacija. Čak i da rade sa Meseca, njihove akcije bi bile legitimne. Ipak, insistirali su da rade iz opštinskih zgrada”, rekao je Eskobar.

On je rekao da će SAD, zajedno sa EU nastaviti da insistiraju na zahtevima za deeskalaciju i ukazao da će biće posledica ako Kosovo nastavi da odbija da ih ispuni.

„I dalje radimo na EU planu od tri tačke za deeskalaciju krize koja je izazvana inauguracijom gradonačelnika i njihovom instalacijom u opštinskim zgradama, što je izazvalo proteste. Naša pozicija je na liniji sa EU, verujemo da gradonačelnici treba da rade sa alternativnih lokacija, da specijalna policija treba da se povuče iz tih objekata, kao i da prestanu protesti, a da svako ko je učinio nasilno delo protiv vojnika Kfora ili kosovske policije treba da odgovara. Novi izbori uz bezuslovno učešće Srba treba da budu sprovedeni što je pre moguće i treba odmah da se vratimo dijalogu, kako bismo obezbedili da se sprovede Ohridski sporazum“, rekao je Eskobar.

Još jednom je naglasio da je formiranje ZSO obaveza Kosova i da oni kosovski zvaničnici koji tvrde da to može da se odbije “mute vodu”.

“Ne tražimo ništa na šta se Kosovo nije obavezalo. ZSO je obaveza između Kosova i Srbije, ali i između Kosova i EU. Pomoći ćemo Kosovu da ZSO uobliče u okvir evropskih standarda. A to je nivo pružanja opštinskih usluga, na srpskom jeziku za kosovske državljanje, u skladu sa evropskom politikom. U tom kontekstu, ne postoji evropski model po kojem susedna zemlja može da pređe granice druge zemlje i da naruši njenu ustavnost, funkcionalnost. To je naš cilj. Ono što ne razumemo je zašto vlada Kosova odbija da prizna da ima pravne obaveze.

Povodom izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija da u slučaju ZSO da on samo insistira da se primeni zakon i vladavina prava, Ekobar je ukazao da to takođe znači da je obavezan da prihvati međunarodne obaveze Kosova

“Zakoni i vladavina prava ga takođe obavezuju da ispuni međunarodne obaveze, da primeni sudske odluke o manastiru Dečani, da implementira u potpunosti ustavne i druge obaveze Kosova kada je reč o upotrebi jezika, da prati preporuke Venecijanske komisije o eksproprijaciji“, rekao je Eskobar.

Povodom sankcija Kosovu jer odbija da ispuni zahteve SAD i EU, Eskobar je rekao da će ako se tako nastavi svakako biti posledica.

„Tražimo od obe zemlje da uzmu učešća u izgradnji regionalne stabilnosti. Oni koji hoće da budu partner sa nama, treba da rade sa nama i EU kako bi se išlo napred. Ovo je regionalno pitanje, jedna zemlja i jedan lider ne mogu da određuju regionalnu i evropsku stabilnost. Oni koji odbiju partnerstvo, imaće posledice“, naveo je Eskobar.

Kada je reč o o hapšenju tri kosovska policajca, Eskobar je rekao da SAD pažljivo prate slučaj. Rekao je da se neće oglašavati dok ne budu poznate sve činjenice.

„U ovom trenutku, dva su najverovatnije scenarija. Ili da su uhvaćeni na teritoriji Kosova i odvedeni u Srbiju ili da su nenamerno prešli granicu i našli se na teritoriji Srbije. U oba slučaja, jasno je da ovi policajci nisu imali nameru da se nađu u Srbiji i treba da budu pušteni. Pozivamo na sve strane da rade sa međunarodnim faktorom na Kosovu, kako bismo utvrdili činjenice“, rekao je Eskobar.

Ukazao je da ne žele da trenutna kriza između Srbije i Kosova bude diktirana ovim slučajem.

Izvor: N1 Info

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.