Elektromreža Srbije: Satovi u Evropi kasne zbog Kosova

Izvor: Radio 021, 07.Mar.2018, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektromreža Srbije: Satovi u Evropi kasne zbog Kosova

Preduzeće "Elektromreža Srbije" saopštilo je da su tačni navodi Evropskog udruženja strujnih mreža (ENTSOE) da je sistemska frekvenca u kontinentalnoj Evropi bila umanjena zbog nedostatka 113 gigavata električne energije.

U saopštenju se navodi da je krivac za to Kosovsko javno preduzeće za prenos električne energije (KOSTT) koje je u januaru i februaru ove godine "permanentno neovlašćeno preuzimalo neugovorenu električnu energiju iz sinhrone oblasti Kontinentalna Evropa".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
"Takvim ponašanjem KOSTT krši norme i standarde operativnog rada u sinhronoj oblasti "Kontinentalna Evropa", a krši i svoju obavezu samostalnog vršenja regulacije svoje podoblasti, odnosno balansiranja potrošnje i proizvodnje, unutar kontrolne oblasti Elektromreže Srbije. Budući da je EMS odgovorna za svoju kontrolnu oblast, koja uključuje i podoblast KOSTT, svi resursi kompanije usmereni su ka brzom i efikasnom rešenju tog problema", stoji u saopštenju.

Navodi se da je, posle pritisaka relevantnih institucija, KOSTT od 3. marta prestao da neovlašćeno preuzima električnu energiju.

Evropsko udruženje strujnih mreža prethodno je saopštilo da od sredine januara na evropskom tržištu struje postoji "rupa u snabdevanju" od nekoliko stotina megavata, što ne može da ima veće posledice za potrošače.

Te oscilacije, međutim, utiču na satove koji rade na struju i impulse dobijaju iz strujne mreže, jer uslovljavaju njihovo kašnjenje.

Autor: FoNet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.