Ekskluzivno: Nemački policajac posle 13 godina, objasnio kako su njegove fotografije zloupotrebljene protiv Srbije!

Izvor: BKTV News, 16.Jan.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekskluzivno: Nemački policajac posle 13 godina, objasnio kako su njegove fotografije zloupotrebljene protiv Srbije!

U intervjuu za NDR (severno-nemački radio), policajac Henning Hensch iz Lütjenburg-a, otvorio je svoju dušu i u svojoj ispovesti objasnio, kako su njegove fotografije bile iskorišćene za uveravanje nemačke javnosti o zločinima srpske policije nad nedužnim Albancima.
Rudolf Scharping, bivši ministar odbrane, iskoristio  je slike iz Rugova: kao dokaz za srpski masakr nad nedužnim kosovskim Albancima.
Zbog ekskluzivnosti materijala, donosimo ceo intervju.
Vremeplov: Kao posmatrač na Kosovu
Henning Hensch iz Lütjenburg-a je mnogo razmišljao u zadnjih dvanaest godina. Na Kosovu je postao deo priče, priče koja je pokrenula celu Nemacku. 'Jedne priče kojom je cela Nemačka prevarena' kaze on.
Henning Hensch je bio policajac. Do 29. januara 1999  puno je toga već video u kosovskom mestu Rugovo, ali nesto TAKVO jos ne. Pre svega za H.H.  nije bilo moguće prihvatiti kakvo je značenje događaj dobio par meseci kasnije.
Rudolf Scharping, bivši ministar odbrane, iskoristio  je slike iz Rugova: kao dokaz za srpski masakr nad nedužnim kosovskim Albancima.
Ali za H.H. slike ne dokazuju masakr vec imaju značenje jednog okršaja. Samo takvo tumačenje saveznoj vladi nije odgovaralo.
Pojedine slike nisu prikazane
29. Januara 1999 H.H. je pozvan na jedno imanje u Rugovu. Tada je bio posmatrač OSZE-a (organizacije za sigurnost i zajednicki rad u Evropi) na Kosovu. Došlo je do borbe izmedju UČK i srpskih snaga.
Rudolf Scharping predočio je doduše slike iz Rugova tri meseca posle događaja, ali kao dokaz za masakr nad civilnim stanovništvom.
Izgledalo je da slike iz Rugova prikazuju upravo ono što nemacka javnost hitno očekuje: prikupljeni su dokazi da se napadi NATO-a na Srbiju moraju bezuvetno izvršiti.
Bilo je tu naravno i slika, koje Rudolf Scharping nije pokazao, na primjer slike na kojima se prepoznaje albansko oružje.
Isto tako: znakovi UČK, članske knjižice iste organizacije kao i municija.
Ministar odbrane nije tim slikama jasno pokazao da se očigledno radilo o borbi, o okrsaju...
Da li je Scharping zloupotrebio dokaze?
Slike koje je pokazao Rudolf Scharping nastale su kada je istraga na imanju vec bila završena, a srpski policajci povukli leševe.
I pored prisutnih kamermana i novinara,  Rudolf Scharping je rekao tri meseca kasnije, slike je tajno uradio jedan natporučnik i doneo u Njemacku. Ali o prisutnosti nemačkih vojnika u Rugovu ne postoji do sada ni jedna potvrda.
Posmatračima se nameće utisak da je saveznoj vladi bio potreban materijal kojim bi uverila nemacku javnost o kosovskom ratu.
I uspjelo je: nemačka štampa poverovala je Scharpingovoj prici o masakru u Rugovu.
Zato se vodi rat, to je bila poruka. Ipak H.H. misli da su slike bile zloupotrebljenje, zloupoztrebljene da bi se opravdao rat.
Uveren je u to i to ga čini nepoverljivim i ostavlja gorak ukus.

Izvor/foto: NDR
Pripremio: Nebojša Tatomir
http://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/s-h_magazin/zeitreise/kosovo197.html
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.