Ekonomist: Kurti je taj...

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 23:33

"Ekonomist": Kurti je taj...

Britanski "Ekonomist" otkrio je mogući scenario koji se krije iza krize na severu Kosova i koji implicira odgovornost premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Neimenovani diplomata za britanski medij kaže da sumnja da će Kurti održati svoje obećanje o autonomiji za kosovske Srbe i sugeriše da bi kriza na severu mogla da mu pomogne da prikrije činjenicu da nije uspeo da ispuni mnoga svoja obećanja koja je dao.

"Problemi na Kosovu takođe mogu biti dobrodošla distrakcija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Vučića dok se suočava sa demonstracijama", navodi britanski list. Nedeljnik je upotrebio reči američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da opiše situaciju na severu Kosova kao "eskalaciju na vrhu prethodne eskalacije".

Srpska policija je 14. juna uhapsila trojicu kosovskih policajaca, iako se obe strane spore na kojoj su strani granice bili. Oni su 26. juna pušteni na slobodu, ali kosovsko-srpska kriza se nastavlja, ističe "Ekonomist".

Kosovska policija uhapsila je lokalne Srbe koji su, kako kažu, napali mirovne snage NATO-a i novinare. Policija takođe tvrdi da je pronašla veliku količinu oružja u severnom delu Kosova, gde su većina ljudi etnički Srbi. Diplomate SAD i EU bore se sa krizom, plašeći se da bi još jedan nasilni incident mogao izazvati širi sukob.

Eskobar i evropski posrednik za dijalog Miroslav Lajčak napravili su iskorak u proleće tako što su postigli dogovor o primeni plana u kojem bi Srbija Kosovo tretirala kao državu bez priznavanja, dodaje nedeljnik.

Zauzvrat, opštine u kojima su Srbi većinsko stanovništvo dobilo bi oblik autonomije, što je obećano u prethodnom (Brisekskom) sporazumu 2013. godine.

Srbija je prekršila novi sporazum pokušavajući da blokira članstvo Kosova u Savetu Evrope, objašnjava britanski list. Amerika i EU su zatražile od Kurtija, da gradonačelnici u severnim opštinama koji su izabrani na izborima na kojima nisu učestvovali Srbi, koji su tamo većinsko stanovništvo ne rade u zgradama opština.

On ih nije poslušao i uz podršku policije Kurti menja status kvo u proteklih 20 godina, uznemiravajući kosovske Srbe. Uprkos merama, kritikama i optužbama sa Zapada, "Ekonomist" piše da Kurti nije zabrinut.

Istovremeno upozorava na mogućnost šireg sukoba.

"Amerika je već 30 godina najveći dobrotvor kosovskih Albanaca, a 1999. godine NATO intervencija koju je predvodila Amerika okončana je srpsku vlast na Kosovu. Sada protiv Kurtija nisu govorili samo Amerikanci, već i Edi Rama, premijer susedne Albanije. Kurti nije zabrinut. Amerika i EU su počele da uvode sankcije Kosovu, ali ne i Srbiji. Ovoj krizi se ne nazire kraj. A pretnja nasiljem u širim razmerama je realna", ističe "Ekonomist" Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil hvali predsednika Srbije kao kao "najboljeg partnera", dakle, Kurti je taj koji preuzima krivicu, zaključuje "Ekonomist".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.