EU poručila: Nastavite dijalog

Izvor: B92, 07.Sep.2011, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU poručila: Nastavite dijalog

Brisel -- Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton poručila na sastanku s predsednicom Kosova da Beograd i Priština treba da nastave dijalog.

Podsetimo, predsednica Kosova boravila je u utorak u Briselu, gde se sastala sa zvaničnicima EU.

Istovremeno, šefica evropske diplomatije je kosovskoj predsednici Atifeti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jahjagi prenela da su u Briselu nezadovoljni odlukom kosovskih vlasti da pošalju specijalne jedinice policije na sever Kosova i da se nadaju da takva unilateralna akcija neće biti ponovljena.

Poziv na nastavak dijaloga radi unapređenja života građana uputio je i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

"Sporazum koji je postignut prošlog petka između Beograda i Prištine je istinski na tragu evropskih rešenja nekih od veoma teških pitanja. Posebno je od ključne važnosti sp0orazum o carinskim pečatima zbog toga što ukida obostrani trgovinski embargo. To je značajan korak u poboljšanju odnosa u regionu i u pravcu je slobodnog kretanja roba i sa evropskim standardima", kazao je on.

"Dijalog se treba nastaviti i postići napredak i o ostalim pitanjima. Treba naći kreativna i pragmatična rešenja po pitanju telekomunikacija, energije. Dijalog, kompromis i konsenzus to je evropski način rešavanja otvorenih pitanja", poručio je Rompej.

Tokom sastanaka u Evropskom parlamentu Jahjaga je dobila delimičnu podršku evropskih poslanika da se izvrši pritisak na pet članica Unije koje ne priznaju Kosovo, da to i učine.

Šef delegacije Evropskog parlamenta za veze s balkanskim zemljama Eduard Kukan preneo je predsednici Kosova veliku zabrinutost zbog zaoštravanja situacije na severu Kosova ali i potrebu za borbom sa organizovanim kriminalom.

"Vidimo dokaze velike korupcije na Kosovu i mislim da se moraju preduzimati snažniji koraci na njenom smanjenju. To treba učiniti bez odlaganja, jer još uverk ima pitanja koja nisu rešena i to baca političku senku na Kosovo", kazao je Kukan.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.