ESKOBAR POSTAVIO KURTIJA NA MESTO: Nije nam potreban kosovski predlog ZSO, Evropa ima dovoljno modela

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2023, 19:54

ESKOBAR POSTAVIO KURTIJA NA MESTO: Nije nam potreban kosovski predlog ZSO, Evropa ima dovoljno modela

Američka administracija očigledno nema više strpljenja za Kurtijeve igrokaze.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je u intervjuu za „Glas Amerike” rekao da kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju nije potrebno više verzija za Zajednicu opština sa Srpskom većinom, jer već postoji 16 evropskih modela za ovaj uređaj.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u intervjuu za „Glas Amerike” rekao da kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju nije potrebno više verzija za Zajednicu opština sa Srpskom većinom, jer već postoji 16 evropskih modela za ovaj uređaj.

Na pitanje o izjavi premijera Kurtija da je spreman da predstavi nacrt projekta ovog mehanizma za kosovske Srbe, ali tek kada se Kosovo i Srbija prvo dogovore oko principa, američki diplomata je rekao da nema razloga da se ovo čeka i ne treba čekati na ovo.

- Naš stav je da to treba da bude evropski model. Tako da je naš stav, američki stav, uvek bio da model udruženja treba da bude takav da pruža opštinske usluge nacionalnoj manjini koja govori srpski jezik. To je to – komunalne usluge - izjavio je Eskobar.

Među 16 različitih modela i oblika samouprave za nacionalne manjine koji se trenutno primenjuju na teritoriji Evropske unije, potrebno je rešenje za Zajednicu opština sa srpskom većinom u kombinaciji različitih elemenata koji se trenutno primenjuju u Evropske zemlje.

- Ni u jednom od tih modela nije moguće da susedna država uđe u granice druge zemlje i ometa njenu funkcionalnost. Dakle, mi ne tražimo matematičko sredstvo između ova dva stava. Tražim evropsku verziju. Tako da mu ne treba ništa više od ovoga - rekao je američki diplomata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.