EP: Uzdržite se od izbora na KiM

Izvor: B92, 29.Mar.2012, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP: Uzdržite se od izbora na KiM

Brisel -- Poslanici EP izglasali su Rezoluciju o napretku Srbije u evrointegracijama, u kojoj se traži da se "što pre" odredi datum za početak pregovora o pridruživanju.

U rezoluciji se poziva Srbija da se uzdrži od raspisivanja lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji.

Rezolucija je usvojena velikom većinom - protiv je bilo samo 49 poslanika od ukupno 754 - a jedini od 12 usvojenih amandmana jeste onaj koji se tiče lokalnih izbora na Kosovu, koji je podneo izvestilac EP >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Srbiju Jelko Kacin.

Kako se navodi u tom amandmanu, raspisivanje lokalnih izbora bilo bi "suprotno međunarodnom pravu i Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244". Većina usvojenih amandmana je tehničke prirode.

Predlog rezolucije, koji je nastao na osnovu izveštaja izvestioca EP za Srbija Jelka Kacina, podržala je tokom jučerašnje rasprave u parlamentu većina poslanika, uključujući šefove tri najveće poslaničke grupe - naprednjaka, socijalista i liberala, uz naglasak da Srbija treba da normalizuje odnose sa Kosovom i pojača rad na reformama i suzbijanju korupcije.

Predlog rezolucije o Srbiji sadrži povoljne ocene o saradnji sa Haškim tribunalom, o unutrašnjim reformama i unapređenju saradnje sa regionom. Konstatovane su i neke slabosti, pre svega u vezi sa reformom pravosuđa, položajem medija i odnosom prema nekim nacionalnim i seksualnim manjinama.

Tokom jučerašnje rasprave u EP, Nikolaj Vamen u ime danskog predsedništva u Evropskom savetu i evropski komesar za proširenje Štefan File izrazili su očekivanje da će Srbija ispuniti ključni uslov za dobijanje datuma pregovora, a to je nastavak i unapređenje dijaloga Beograda i Prištine.

Evropski parlament će danas glasati i o rezolucijama o Crnoj Gori, Makedoniji, Turskoj i Kosovu. Predlozi rezolucija, nastali na osnovu godišnjih izveštaja o napretku, prethodno su već prošli kroz sveobuhvatnu raspravu u Spoljnopolitičkom komitetu EP, gde su usvojeni velikom većinom glasova.

Kacin: Sprovesti sporazum o prelazima

Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin pozvao je vlasti u Srbiji da što pre sprovedu sporazum o integrisanoj kontroli prelaza na administrativnoj liniji sa Kosovom

"Ovaj sporazum je bio jedan od glavnih razloga koji je doprineo odluci Evropskog saveta da dodeli Srbiji status kandidata", rekao je Kacin i dodao da Srbija sada treba da dostavi potpisani protokol o upravljanju prelazima evropskom pregovaraču Roberu Kuperu.

"Pozivam Vladu da preda ovaj dokument gospodinu Kuperu zbog kredibiliteta Beograda", kazao je Kacin, naglasivši da je sada na Beogradu da demonstrira jasnu volju da se sporazum primeni. Kacin je ovo izjavio neposredno nakon što je Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.