Izvor: Blic, 29.Nov.2016, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKSKLUZIVNI SERIJAL Vrh novosadske policije štiti albanski klan

Šverc oružja kroz Srbiju koji organizuje klan Ramuša Haradinaja, ratnog zločinca sa Kosova, odvija se uz zaštitu vrha novosadske policije, saznaje "Blic".

Kako smo juče objavili, prošlog petka kroz Srbiju je prošao nelegalan tovar oružja u kojem se nalazilo 1.200 komada kratkih automatskih pušaka, "zbrojevke", i mnogobrojno lako naoružanje. Klan operativno vode Daut Haradinaj, brat Ramuša Haradinaja, Đuk Nikolaj Dukađini i Ljuljzim Beriša. Ovaj klan godinama radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa oružjem, a kako bi bili sigurni da neće biti ometanja, imaju plaćene ljude na važnim pozicijama u Srbiji.

- Ozbiljno su organizovani. Iako razne službe nadziru Dunav duž celog toka, a na svim strateški važnim tačkama postoji video nadzor, do sada nijedan teretnjak sa sumnjivom robom nije kontrolisan. Nije, jer imaju svog čoveka u samom vrhu novosadske policije, koji preko svojih ljudi garantuje da ih niko neće dirati u Srbiji dok su na Dunavu. Takođe, neometano kod Sremske Mitrovice pretovaraju oružje iz barži na kamione, znajući da im niko ništa ne može - kaže naš izvor iz srpskih bezbednosnih službi.

Policajac na visokoj funkciji u novosadskoj policiji koji ih štiti dobija debelu proviziju za svoju uslugu. Ipak, on nije jedini naš građanin koji je deo švercerskog lanca albanskog klana. Kada oružje na baržama stigne do Srbije (najčešće kreće iz Nemačke ili Holandije), vadi se ispod barži i do transporta čuva u dve kuće koje se nalaze nedaleko od vode. Tada na scenu stupa jedan veliki domaći autoprevoznik.

- Takođe je reč o Novosađaninu, koji se u Srbiju doselio iz jedne od bivših jugoslovenskih republika. Pomenuti autoprevoznik ima veliku firmu koja ima poslove sa baržama, bavi se vađenjem peska, a ima i kamione za transport. Njegova vozila koriste se da od Karlovaca do Kosova prevezu oružje. Jedna firma mu je registrovana i na Sejšelskim Ostrvima, pa lako pere pare. Odlično je plaćen za svoju uslugu, a sa albanskim klanom ima i neke druge poslove - kaže naš izvor.

Pročitajte još:

Albanci su počeli ovaj šverc još krajem devedesetih, a pre nekoliko godina preuzeo ga je klan Haradinaja. Dobro su razradili biznis i mesečno nekoliko desetina barži sa peskom koje plove Dunavom služe za šverc oružja koje preko Kosova završava na raznim ratištima i kod islamista. Da je ovo dobro organizovana grupa govori i sledeća činjenica: Dunav ne spada u naročito široke reke, tako da ni manji brodovi, a kamoli barže ne mogu neprimetno da prođu. Ipak, šverc Haradinajevog klana se nesmetano odvija.

- Ovo pokazuje slabost ili korupciju nekih državnih službi. Mreža dilera mora da postoji da bi lanac šverca mogao da se zatvori - navodi stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

SUTRA: U šta albanski klan ulaže novac u Srbiji
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.