EK: Datum pregovora ostaje vezan za Kosovo

Izvor: Blic, 04.Okt.2012, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Datum pregovora ostaje vezan za Kosovo

Srbija će dobiti datum početka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji kad ispuni ključne kriterijume vezane za Kosovo, kaže se u sažetku izveštaja o napretku koji će biti objavljen naredne srede, a u koji je Tanjug imao uvid.

"Komisija će sačiniti izveštaj kad utvrdi da je Srbija ispunila neophodni stepen saglasnosti sa kriterijumima koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Savet postavio 5. decembra 2011, a naročito onima vezanim za Kosovo", navodi se u internom dokumentu Evropske komisije (EK) koji ocrtava strategiju proširenja za period 2012-2013, a u kome su sadržani ključni delovi izvešstaja koji će biti zvanično predstavljen 10. oktobra.

Ovo u praksi znači da je Komisija odložila preporuku da se Srbiji odredi datum pregovora dok ne dođe do "vidljivog i održivog poboljšanja u odnosu sa Kosovom koji će omogućiti oboma da napreduju ka EU, a izbeći uzajamnu blokadu", kako stoji u dokumentu.

U strateškom papiru se konstatuje da je Srbija odmakla na putu da ispuni političke kriterijume iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali da je neophodno obratiti posebnu pažnju na vladavinu prava, a naročito na reformu pravosuđa i nezavisnost ključnih institucija kao što je Narodna banka, kao i ojačati regionalnu saradnju.

Ovaj dokument sem toga sadrži i ocene Komisije o drugim zemljama koje se nalaze u različitim fazama procesa pridruživanja, uključujući Hrvatsku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju i Tursku.

Pun izveštaj Komisije o napretku u procesu pridruživanja biće zvanično predstavljen u sredu, 10. oktobra, nakon čega će ga komesar za proširenje Štefan File detaljno obrazložiti vlastima u Beogradu.

Povezane vesti: Pavićević: U EU ne po cenu najvećih nacionalnih interesa EU: Ne verujemo da se kurs menja, Srbija sama bira tempo Evropski parlamentarci: Borba protiv korupcije više od pompeznih hapšenja Švedska se zalaže da se Srbiji što skorije odredi datum Kacinov pomoćnik: Srbija će ipak učestvovati na sastancima s Kosovom

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EK: Korupcija i kršenje ljudskih prava prepreke proširenju EU

Izvor: Blic, 04.Okt.2012

Evropska unija treba da nastavi da se širi, ali kršenje ljudskih prava, organizovani kriminal i korupcija predstavljaju glavne izazove u tom procesu, kaže se u strateškom dokumentu Evropske komisije (EK), u koji je Tanjug imao uvid. "Strategija proširenja za period 2012-2013" je interni dokument...

Nastavak na Blic...

EK: Datum pregovora ostaje vezan za Kosovo

Izvor: S media, 05.Okt.2012, 10:21

Srbija će dobiti datum početka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji kad ispuni ključne kriterijume vezane za Kosovo, kaže se u sažetku izveštaja o napretku koji će biti objavljen naredne srede, a u koji je Tanjug imao uvid..."Komisija će sačciniti izveštaj kad utvrdi da je Srbija ispunila...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.