EK: Ako se Beograd i Priština dogovore, nama OK

Izvor: Mondo, 10.Avg.2018, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Ako se Beograd i Priština dogovore, nama OK

Šta kažu u Briselu o eventualnom razgraničenju kao mogućem rešenju za Kosovo?

Foto: Mondo/Mario Milojević

Trajno rešenje za Kosovo znači moguće, održivo i realistično rešenje u skladu s međunarodnim pravom oko čega Priština i Beograd treba da postignu saglasnost, izjavio je danas u Briselu portaparol Evropske komisije Karlos Martin.

Na pitanje novinara da li Evropska komisija podržava stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << o razgraničenju kao mogućem rešenju za Kosovo, on je podsetio da su tokom dijaloga na visokom nivou 24. juna predsednici Kosova i Srbije Hašim Tači i Aleksandar Vučić imali "intenzivan i produktivan razgovor o okvirima sporazuma o sveobuhvatnoj normaliziji odnosa i saglasili se da intenzivraju rad u narednim sedmicama".

Martin je dodao i da su oni 18. jula "razmotrili ostvareni napredak i dogovorili se da se ponovo sastanu početkom septembra".

"Dijalog uz posredovanje EU ima za cilj da podstakne trajnu saradnju dve strane i da im pomogne da ostvare napredak na putu ka Evropi i unaprede živote građana. Trajno rešnje znači moguće, održivo i realistično rešenje u skladu sa međunarodnim pravom, a strane treba da definišu zajednički stav o uzajamnoj saglasnosti", rekao je predstavnik EK.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.