EDI RAMA OKRENUO LEĐA PRIŠTINI? Međunarodna zajednica ne može da toleriše i opravda ponašanje Aljbina Kurtija

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2023, 12:04

EDI RAMA OKRENUO LEĐA PRIŠTINI? "Međunarodna zajednica ne može da toleriše i opravda ponašanje Aljbina Kurtija"

Tenzije između Srbije i UN protektorata Kosovo se polako prelivaju na odnose Priština-Tirana.

- Aljbin (Kurti) je osoba koju cenim, prijatelj koga poštujem, ali u ovom slučaju je premijer Kosova koga ne razumem.

Ovako se u intervjuu za „Evronjuz Albanija” izrazio premijer Albanije Edi Rama, koji je naglasio da ne razume kosovskog premijera Aljbina Kurtija u vezi sa odnosima sa međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ljudima.

Šef albanske vlade je dodao da francusko-nemački plan ne može da ostane tu zauvek i da premijer Kosova ne može sam da dobije ovu diplomatsku bitku kao Don Kihot.

- Došavši do ove tačke, stavivši Srbiju u tesnu kutiju, evroatlantska zajednica ne može ni da razume, ni da opravda, ni da toleriše ponašanje kosovskih vlasti i pristup premijera Aljbina, poput ponašanja prema kojem se ceo ovaj (briselski) proces nije desio.

Prema Raminim rečima, Kosovo ima priliku da iskoristi mogućnosti koje se daju da natera Srbiju da prihvati francusko-nemački plan i otvori vrata priznanju i budućnosti.

- Kosovo ima u ponudi najbolji mogući sto za svoju budućnost. Na stolu je francusko-nemački plan, to je Kosovo na prvom mestu, a mi Albanci smo prvi zainteresovani koji to moramo da izguramo do kraja, insistirajući na stolu. Ovo, da se Srbija primora da prihvati francusko-nemački plan, što praktično znači konačno otvaranje budućeg puta za Kosovo koje svi priznaju i sedi na svom mestu u Ujedinjenim nacijama.

Premijer lažne države Kurti je ranije rekao da je eventualna promena formata dijaloga između Kosova i Srbije, kako je predložio Rama, očigledno nemoguća.

Šef albanske vlade je pre nekoliko dana izneo novi i jasan zahtev u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije. Rama je predložio da se promeni format procesa dijaloga sa uobičajenog na konferenciju o normalizaciji pod okriljem i pritiskom međunarodnih predstavnika bez prava na izlazak – isto tako i Dejton 2.0.

Međutim, prema Kurtiju, Kosovo je i ranije imalo međunarodne konferencije, a sada ima Briselsko-Ohridski sporazum, koji bi prema njemu trebalo da se primeni.

Inače, na marginama samita Evropske unije, šef Evropskog saveta Šarl Mišel jasno je podržao ideju i predlog albanskog premijera Edija Rame za održavanje konferencije o normalizaciji.

- Želim da kažem da podržavamo i ideju da se što pre organizuje konferencija sa nekoliko zemalja članica EU koje su veoma aktivne u svim posredničkim naporima, uz koordinaciju SAD - rekao je Mišel.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.