Dva meseca kosovske krize  ne nazire se rešenje

Izvor: B92, 09.Avg.2017, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva meseca kosovske krize " ne nazire se rešenje

Tri vodeća politička subjekta na Kosovu ni dva meseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora ne mogu da se dogovore o nastavku konstitutivne sednice Skupštine.

Sednica je počela 3. avgusta, a na njoj bi trebalo da bude izabran predsednik parlamenta.

Najstariji poslanik, koji je i predsedavajući prlamenta do izbora predsednika Adem Mikulovci, zakazao je nastavak sednice parlamenta za sutra, ali se sa tim ne slažu poslanici velike, tzv. ratne koalicije, koji traže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ona bude održana naredne sedmice u sredu ili četvrtk.

Velika koalicija je to tražila na današnjem konsultativnom sastanku sa šefovima poslaničkih grupa, kojem, međutim, nisu prisustvovali predstavnici pokreta Samoopredeljenje.

Pal Lekaj, poslanik Alijanse za budućnost Kosova, stranke čiji je lider Ramuš Haradinaj kandidat za premijera i članice velike koalicije, predložio je, naime, nove konsultacije za narednu sredu, a nastavak konstitutivne sednice parlamenta za četvrtak, preneo je portal Lajmi.

Lekaj smatra da ta sednica treba da ima samo jednu tačku dnevnog reda - izbor predsednika parlamenta.

S druge strane, poslanik i kandidat za premijera koalicije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova, Abdulah Hoti je pozvao veliku koaliciju da prisutvuje sednici koju je predsedavajući Mikulovci zakazao za sutra.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Analitičari i mediji: Prišština u sve dubljoj političkoj krizi

Izvor: Blic, 09.Avg.2017

Neizvesnost da li će i kada konstitutivna sednica kosovskog parlamenta biti okončana, odugovlačenje sa izborom predsednika i neodustajanje velike, tzv. ratne koalicije od kandidature Kadrija Veseljija za tu funkciju vodi prištinske institucije u sve dublju političku krizu i gotovo izvesno ka novim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.