Dugo toplo leto

Izvor: Politika, 16.Jul.2012, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugo toplo leto

Svi sada napadoše sirotog ministra Vuka Jeremića zbog neke siće od platice i stančića na Menhetnu. Pa neće valjda predsednik Generalne skupštine UN da stanuje u Harlemu ili u Bronksu, u nekom malom apartmanu? Gde da prima ambasadore i ostalu diplomatsku svitu, gde da se napravi prijem? A to je vrlo važno za imidž Srbije, za opstanak Kosova kao naše južne pokrajine. Zato ja svesrdno podržavam sve troškove našeg predsednikovanja Generalnom skupštinom UN, imaćemo od toga velike koristi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „bićemo u centru pažnje celoga sveta godinu dana, sva vrata planete biće nam otvorena“. Neki bi cinik možda rekao da je to uvreda za siromašne? A ne, to je politička, a još više ekonomska korist.

Istina, nešto se ne sećam da smo od te funkcije predsednika Generalne skupštine UN 1976. godine, kada ju je obavljao Lazar Mojsov, imali neke koristi. Naime, dve godine ranije imali smo veliku vojnu krizu oko Trsta kada smo na granicu s Italijom morali da pošaljemo tri divizije JNA i skoro celokupnu Ratnu mornaricu, a maršal Tito je otišao na istureno komandno mesto u Vinicu u Beloj Krajini u Sloveniji. Godinu dana posle te krize, u vreme koje su nas Amerikanci molili da vojno ne napadnemo Italiju, sa Rimom smo potpisali Osimski sporazum čime je razgraničenje između SFRJ i Italije bilo trajno rešeno. Italijani su povukli svoju 190. oklopnu brigadu iz Stare Gorice, a mi smo našu ratnu flotu vratili iz Tršćanskog zaliva. UN se u toj krizi nisu ni čule, Savet bezbednosti UN se tim povodom nije ni oglasio, a većina ambasadora u Generalnoj skupštini UN mislim da nije ni znala gde je Trst i kakve mi to probleme tamo imamo s Italijom.

No, kako sada čitam da će uz kabinet predsednika Generalne skupštine UN u Njujorku u Beogradu biti i Kancelarija za praćenje rada našeg predsedavanja Generalnoj skupštini UN, pa se još osniva i Visoki savet predsednika Generalne skupštine UN u kojem će biti najuglednija imena svetske diplomatije, sve bivši ministri spoljnih poslova koji će, naravno, sve to raditi besplatno iz velike ljubavi prema zemlji Srbiji, mislim da to naše predsednikovanje moramo i vojno, a još više logistički ojačati. Naime, predlažem da se u njujorškoj luci ukotvi komandni brod naše Rečne flotile „Kozara“ i dva brza glisera. „Kozara“ treba uskoro da izađe iz remonta u brodogradilištu u Apatinu, ako već nije izašla, to je odličan brod za diplomatske prijeme i koktele. „Kozara“ sa našom zastavom u njujorškoj luci mogla bi da odigra ulogu nekadašnjeg „Galeba“, a ministar Jeremić ulogu maršala Tita. Dva brza glisera služila bi, u slučaju izbijanja neke svetske krize, za ekspresno prebacivanja diplomata sa „Kozare“ do zgrade UN na Ist Riveru. Jer, ratovi u Iraku 2003, u Avganistanu 2001. i NATO agresija na Jugoslaviju 1999. godine – sve je započeto i bez dozvole UN. Više tako neće moći, naš čovek je sada predsednik Generalne skupštine UN. O tome će morati da razmišljaju u Pentagonu i u Stejt departmentu. Mislim da su uputstva o tome dobili i u komandi NATO-a i u štabu američke Šeste flote.

Kad smo već kod Stejt departmenta, iz SAD nam je prvo stigao zamenik pomoćnika državnog sekretara Filip Riker, a uskoro stiže i sam pomoćnik državnog sekretara Filip Gordon. Dva Filipa u Beogradu u samo nekoliko dana? Kako smo odjednom važna zemlja? I, kao, dva Filipa uopšte ne interesuje ko će sastaviti novu Vladu Srbije? A sastaju se sa čelnicima skoro svih stranaka. Da razgovaraju o letnjim vrućinama. Kada je američki ambasador u Sloveniji uoči i posle prošlih parlamentarnih izbora u toj državi imao sastanke sa prvacima nekih stranaka i dao nekoliko izjava slovenački mediji su ga prozvali, ministarstvo spoljnih poslova Slovenije uputilo je protestnu notu Stejt departmentu, a predsednik Slovenije osudio je javno potez američkog ambasadora.

Treba samo analizirati prizore sa najnovije proslave američkog nacionalnog praznika u rezidenciji ambasadorke Meri Vorlik. To grljenje, poverljivo šaputanje, držanje pod ruku onih koji su takoreći do juče jedni o drugima govorili sve najgore, to je slika političkog Beograda i političke Srbije danas. Nekadašnji komunisti i na Brionskom plenumu imali su više političkog dostojanstva.

Da, dominacija se sprovodi utoliko lakše što je oni koji su joj izloženi nisu svesni. Ili možda jesu, ali im to i nije važno. Jer, kolonizovani narodi i njihovi ugnjetači znaju da odnos dominacije nije zasnovan isključivo na supremaciji sile. Prošlo je vreme striktno teritorijalnih osvajanja, došao je trenutak kontrole duhova. Upravo zbog toga, dugoročno gledano, svaka imperija koja želi da potraje mora da uspe da potčini duše.

U Zrenjaninu je navodno oteta odbornica LSV-a da bi se „nasilnim putem prekrojila izborna volja građana“. Dugo, toplo leto u Srbiji...

objavljeno:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.