Državni vrh jedinstven, platforma o Kosovu sledeće nedelje

Izvor: Kurir, 31.Okt.2012, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni vrh jedinstven, platforma o Kosovu sledeće nedelje

Platforma još ima oznaku državne tajne, ali da postoje mnoga rešenja u evropskoj i svetskoj praksi na koja se može pozvati, rekao je savtnik predsednika

BEOGRAD - Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je danas da bi platforma za razgovore Beograda i Prištine trebalo da bude usaglašena tokom naredne nedelje.

Đurić je nakon sastanka državnog vrha koji je trajao oko sat u zgradi Predsedništva, kazao da će nakon usaglašavanja platforme predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Tomislav Nikolić o tom dokumentu razgovarati i sa predstavnicima svih poslaničkih grupa u parlamentu.

"Afirmisano je apsolutno jedinstvo državnog vrha kada je reč o Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić novinarima.

On je dodao da će biti afirmisan princip prema kojem će se Srbija truditi da sačuva svoje državne i nacionalne interese, ali i maksimalno zalagati da što pre dobije početak pregovora sa EU.

Savetnik predsednika rekao je da te dve težnje nisu u suprotnosti i naveo da niko neće biti razočaran platformom.

Upitan na koje će se od već postojećih rešenja u svetskoj praksi Beograd pozvati pri rešavanju pitanja Kosova, Đurić je kazao da platforma još ima oznaku državne tajne, ali da postoje mnoga rešenja u evropskoj i svetskoj praksi na koja se može pozvati. Na sastanku u Predsedništvu bili su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, potpredsednici Vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin. Prethodni sastanak državnog vrha o tome održan je u Predsedništvu Srbije pre nedelju dana, 24. oktobra.

Đurić je rekao da će Narodna skupština Srbije i javnost imati priliku da se izjasne o svim principima na osnovu kojih će pregovori biti vođeni.

"Današnji dan je izuzetno značajan, jer je potvrđen princip da će Srbija uložiti maksimalne napore da očuva svoje stanovništvo na Kosovu i Metohiji, ali i zalaganje naše zemlje da dobije što je moguće pre datum početka pregovora o priključenju EU", rekao je Đurić.

Upitan o najznačajnijim sugestijama učesnika na nacrt platforme, Đurić je odgovorio da su svi učesnici "krajnje neposredno razgovarali, zbog čega je i bila reč o jednom neformalnom razgovoru, koji ima poltiički karakter"

"Sama ideja ovih sastanaka je da jedan funkcionalni politički mehanizam razmotri sva važna pitanja koja se tiču platforme. Svi učesnici sastanka su detaljno iščitali platformu i mislim da nikada nismo imali ovoliki stepen saglasnosti između predstavnika zaista različitih stranaka i različitih nivoa vlasti" rekao je Đurić, ocenjujući to kao posebno ohrabrujuće.

Na pitanje da li će se sastanci u ovakvom sastavu nastaviti, Đurić je rekao da će se sledeće nedelje "na istom mestu" i u "istom formatu" ponovo sastati, nakon čega je moguće očekivati poziv predsednika Republike šefovima poslaničkih grupa, koji će takođe uzeti aktivno učešće u ovom procesu.

Upitan da li rešenje za Kosovo treba tražiti u već postojećim uređenjima u svetu poput Južnog Tirola, Đurić je odgovorio da postoji mnogo otvorenih pitanja u vezi sa Kosovom i Metohijom i da za svako od tih pitanja mogu se pronaći primeri u evropskoj i svetskoj praksi.

"Mi želimo da naš konačni dokument koji ćemo prezentovati i Narodnoj skupštini i drugoj strani bude utemeljen na rešenjima koja već postoje i koja već funkcionišu da bismo i to mmogli da koristimo kao argument. Ima brojnih rešenja ne bih ulazio u detalje", rekao je Đurić.

Na konstataciju da je bilo nagovešteno da će američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Beograd i Prištinu doneti raspored tema dijaloga, Đurić je rekao da na jučerašnjem sastanku predsednika Republike i predsednika Vlade sa dvema visokim predstavnicama SAD i EU, nije bilo o tome reči.

"Bilo je reči uopšteno o budućem toku preegovora, ali bez konkretnih tema već o rešenosti da se on nastavi na najvišem političkom nivou", zaključio je Đurić.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.