Drecun: Velika Britanija nije dobronamerna prema Srbima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2022, 18:33

Drecun: Velika Britanija nije dobronamerna prema Srbima

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je danas, povodom posete specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuarta Piča Prištini, da politika Velike Britanije nije dobronamerna prema srpskom narodu.

"Meni se čini da politika Velike Britanije prema KiM destabilizuje region, da predstavlja opasnost po region i ekonomski napredak. Svako ko priznaje lažnu državu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kosovo, ko ne reaguje na javno izrečene ciljeve od strane zvaničnika Albanije i Prištine da će se ujediniti i stvoriti veliku Albaniju ne može da kaže da doprinosi stabilizaciji i miru. Naprotiv", rekao je Drecun.

On se zapitao po kom osnovu u Prištinu dolazi specijalni izaslanik britanskog premijera i šta on tamo traži i podseća da su UN dale mandat EU da rukovodi procesom pregovora Beograda i Prištine.

Drecun dodaje da bi Pič trebalo da objasni zbog čega Velika Britanija podržava, pored SAD, Turske i Nemačke, stvaranje nezakonite formacije kosovskih bezbednosnih snaga koje treba da prerastu u Vojsku Kosova.

On je zapitao i zbog čega velika Velika Britanija, kao zemlja stalna članica Saveta Bezbednosti, narušava Rezoluciju UN 1244.

"Mislim da politika Velike Britanije nije dobronamerna prema srpskom narodu i mislim da je najopasnije to što su Britanci jedan od najznačajnijih oslonaca formiranja Vojske Kosova. Na njihovim akademijama obučavaju se budući oficiri te vojske", naveo je.

On smatra da Velika Britanija, nakon izlaska iz EU, pokušava da stvori novu geopolitičku poziciju i da se predstavi kao jedan od najznačajnijih međunarodnih činilaca.

"Sa SAD i Australijom prave front za borbu protiv Kine, idu protiv Rusije, upadaju sa ratnim brodovima u Baltičko i Crno more, sada pokušavaju da destabilizuju poziciju srpskog naroda na području Dejtonske BiH", konstatovao je Drecun.

On je naveo i da je 25. oktobra 2018. bila prezentacija zločina OVK u Klubu poslanika i da su na nju pozvani predstavnici ambasada SAD, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije, jer su oni imali svoje zone odgovornosti na Kosovu.

"Nisu došli iz ambasada Velike Britanije, Francuske i Italije, jer nisu hteli da čuju za zločine OVK pošto su i sami za njih odgovorni. Samo u zoni odgovornosti koji su kontrolisali britanski vojnici stradalo je 134 Srba", konstatovao je Drecun.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.