Drecun: Ukoliko se ne formira ZSO, imaćemo veliki haos

Izvor: N1 televizija, 08.Feb.2017, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Ukoliko se ne formira ZSO, imaćemo veliki haos

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, rekao je da je zid koji se gradi na mostu na Ibru u Kosovkoj Mitrovici potporan, da štiti od eventualnih nasilnih, čak i terorističkih akcija. Ukoliko Albanci ne ispoštuju šta je dogovoreno, ZSO će formirati Srbi, jer bez zajednice proces normalizacije se topi, dodaje.

Zid u blizini mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici srušen je proslog vikedna. Taj čin su pozdravili predstavnici Evropske unije. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je da su iz Kosovske Mitrovice tokom vikenda "konačno pristigle ohrabrujuće vesti".

Nakon što je zid srušen, počeli su radovi na izgradnji novog zida i na uređenju dela parka u sastavu rekonstrukcije mosta na Ibru.

Gostujući u Novom danu, Drecun je objasnio da se novi zid, koji je potporan, gradi pre svega zbog opasnosti od izvođenja nasilnih čak i terorističkih napada.

Govoreći o srušenom zidu, kaže da su se Albanci slobodno kretali preko mosta, i da je to bio "više jedan politički problem iskonstruisan od strane Albanaca" - da Srbi, navodno, ne dozvoljavaju slobodu kretanja, a da, kako dodaje, niko nije postavio pitanje kakva je sloboda kretanja Srba na KiM.

Novi zid je malo pomeren u dubinu pešačke zone, objasnio je Drecun i dodao da je video arhitektonsko rešenje i da će pešačka zona izgledati lepo.

U južnom delu Kosovske Mitrovice je puno islamista, što su podaci međunarodnih organizacija, kaže Drecun dodajući da postoji opasnost da se neko zaleti automobilom i izazove napad. Novi zid će sprečiti prodor, navodi.

On objašnjava i da je ulica pod nagibom, da se tim rešenjem niveliše, i da je i zato potreban potporni zid.

Drecun tvrdi da su Albanci hteli namerno incident - da jednostrano sruše zid, što bi sigurno isprovociralo Srbe na severu Mitrovice, i kako bi Srbija povukla neke poteze.

Na taj način bi se novoj američkoj administraciji poslala poruka da Srbi prave probleme na Kosovu, dodaje.

"Oni nisu potpuno načisto kako da se ponašaju u narednom periodu... A recept je jednostavan - poštujte ono što je dogovoreno", rekao je Drecun.

A dogovor je bio da se tu napravi pešačka zona, i pravi se taj, kako zovete, "zid", a ja bih rekao da je to potporna zona, kaže Drecun. To nije onaj zid koji pravi Tramp prema meksičkoj granici, niti zid gde neko može da se popne, a gore je bodljikava žica, navodi.

"To je samo deo pešačke zone... Postavljate takvo arhitektonsko rešenje da sprečite i neke akcije... Dakle, to je prepreka nekim nasilnim akcijama, da se neko automobilom ne zaleti u pešačku zonu. Želimo da sprečimo da se bezbednost srpskog naroda na severu Kosovske Mitrovice ugrozi", navodi.

Kako dodaje, Albanci su to protumačili kao veliki problem: "Pa i Srbi i Albanci bi se tu normalno kretali, ne vidim kako je to problem, niti vidim kako to ugrožava Albance iz južnog dela Mitrovice".

Zašto u Briselu Albanci traže da se to rešenje prihvati, pa posle kažu "nećemo", kad prihvatimo, pita Drecun. Konstatuje da je zaključak da je njima bila potrebna predstava.

Na pitanje da li je ruski voz za Kosovsku Mitrovicu takođe bio predstava, kaže da je to drugo, da je voz potreban, da svi normalno - i Srbi i Albanci - putuju. "Ako nekome smeta natpis "Kosovo je Srbija" - a za nas jeste - jel su Albanci morali da šalju 150 specijalaca naoružanih dugim cevima? Mogao je jedan običan vojnik koji i inače kontroliše voz, da uđe i kaže - ovaj voz ne može na Kosovo, a ne da šalju 150 specijalaca".

"Bez ZSO proces normalizacije se topi"

Osvrćući se na pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, Drecun kaže: "Imamo izjavu Tačija, Mustafe i Veseljija da će se založiti za ZSO... Nema šta oni da se zalažu, već da urade ono što je dogoovreno... Oni treba da donesu obavezujuću uredbu".

Formiranje ZSO je temeljni stub normalizacije odnosa, voleo bih da Mogerini i to pozdravi kao rušenje zida, naveo je.

Ako Albanci svojim ponašanjem potpuno odbiju da se formira ZSO, onda će nas oni doterati do "zida" - na mere da ljudi sa severa počnu da formiraju Zajednicu, dodao je.

"Naša poruka je: Dajte da uradimo ono što je dogovoreno... Svi želimo da na miran način dođemo do ZSO", rekao je.

Ukoliko Albanci ne urade šta je potrebno da se formira Zajednica, proces normalizacije se topi, nestaje, imaćemo prilično veliki haos i vraćanje na situaciju koja svima nama nije potrebna, istakao je.

Na konstataciju da postoje razna rešenja o kosovskom pitanju, pa i ono koje se odnosi na zamenu tri opštine s juga Srbije za sever Kosova, Drecun kaže da takva rešenja nisu prihvatiljiva.

Ni imamo pregovore u statusno-neutralnom okviru, dakle ne kao sve države, mi štitimo naš teritorijalni integritet, a to podrazumeva da je KiM u sastavu Srbije, rekao je. Bilo kakva ovakva rešenja značila bi da priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, istakao je.

Na kraju, Drecun je pozvao predsednika Kosova Hašima Tačija da dođe pred Specijalni sud za ratne zločine OVK i prizna zločine koje je počinio.

Celo gostovanje pogledajte u videu ispod:

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.