Drecun: Regularnost izbora pod znakom pitanja

Izvor: RTS, 01.Okt.2013, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Regularnost izbora pod znakom pitanja

Odbijanjem Prištine da prihvati prijave više od 30.000 interno raseljenih lica, regularnost kosovskih izbora dovedena je u pitanje, upozorava predsednik nadležnog skupštinskog odbora Milovan Drecun. Zbog toga bi Beograd mogao biti prinuđen da ponovo razmotri učešće na tim izborima, napominje Drecun.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je će bi Beograd mogao biti prinuđen da ponovo razmotri učešće na kosovskim izborima zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odbijanja Prištine da prihvati prijave više od 30.000 intereno raseljenih lica i dodao da je time dovedena u pitanje regularnost tih izbora.

Drecun je pozvao Brisel i Vašington da izvrše pritisak na Prištinu i Hašima Tačija da se to pitanje reši.

Odustajanje od izbora bilo krajnja, iznuđena mera, koja se ne bi pozitivno odrazila na Srbe na Kosovu i Metohiji, napomenu je Drecun i dodao da uprkos tome Beograd ne može, svojim pozivom Srbima da izađu na izbore, da daje legitimitet neregularnim izborima.

"Priština nastoji da direktno utiče na rezultate tih izbora, a to je neprihvatljivo. Već sada se stvaraju neregularni uslovi. Ako Vašington i Brisel ne izvrše dodatni pritisak na Hašima Tačija možda će Beograd dođi u situaciju da zaista povuče takav potez, mada je to najmanje u interesu Srba", rekao je Drecun.

Upitan zašto Vlada Srbije podržava samo jednu listu i da li je to diskriminatorski odnos, Drecun je rekao da se vlast u Beogradu odlučila za to zato pošto Hašim Tači i Priština finansiraju neke druge srpske liste na Kosovu.

"Vlada podržava listu Srpska jer smatra da će ona biti garancija politike koje interese Srbije stavlja na prvo mesto", rekao je Drecun.

Komentarišući mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora, Drecun je rekao da će uslovi za njihovo održavanje stvoriti ukoliko koalicioni partneri neprednjaka ne budu mogli da ih prate. U tom slučaju, kaže da bi bilo najbolje da se održe istovremeno sa izborima u Beogradu.

"Treba da rešimo nekoliko važnih stvari, da održimo izbore na KiM, formiramo Zajednicu sprkih opština i krenemo u ekonomski opravak države i sprovedemo prirvrednu decentraliazciju. U tome treba da nas prate parteri, a ako dođemo u situaciju da ne mogu da nas isprate, onda će se stvoriti uslovi za održavanje vanrednih izbora", rekao je Drecun u parlamentu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.