Drašković nije dobio ribanje

Izvor: B92, 10.Nov.2011, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković nije dobio "ribanje"

Beograd -- Odstupanje od zvanične državne politike o Kosovu lideru SPO Vuku Draškoviću, koji je deo vladajućeg bloka, nije donelo nikakve posebne probleme, piše Politika.

Kako saznaje taj list, o iskakanju Draškovića iz "koloseka" bilo je reči na sednici kabineta premijera prošle nedelje, ali se sve na tome završilo.

"Politika" piše da Drašković nije posebno pozivan na "odgovornost", niti na razgovor "u četiri oka" kako bi objasnio svoju kosovsku politiku i svrstavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uz LDP, jer to odgovara DS-u.

Naime, kako piše "Politika", ta stranka računa da će "koalicija za preokret" pobrati glasove "tvrđeg" evropski nastrojenog dela biračkog tela te da bi DS sa njima i koalicijom oko socijalista komotno mogao da formira sledeću vladu.

I u SPO ne strahuju za budućnost svojih odnosa sa DS-om. Na pitanje da li razlike u kosovskoj politici znače i definitivan razlaz sa Demokratskom strankom, Aleksandar Jugović, potpredsednik SPO, kaže za da se sudbina Srbije "lomi" 9. decembra. "Tada ćemo videti na kom će se putu naći Srbija – da li će se nastaviti evropske integracije, za šta je koalicija oko DS-a, odnosno lista Za evropsku Srbiju, dobila podršku na izborima 2008. godine ili će krenuti putem vraćanja u devedesete godine", kazao je on.

Pitanje u kome se SPO razlikuje od stranaka sa kojima je partner u vlasti je, kako ocenjuje politički analitičar Dejan Vuk Stanković, isuviše važno i ozbiljno po politički život u Srbiji da bi koalicija oko DS-a bila spremna da ponovo primi SPO u svoje okrilje.

"Ovaj politički razlaz nije nimalo naivan i nije usputan, bez obzira na to što je u srpskoj politici, nažalost, sve moguće. Mislim da SPO nije spreman da sa njima ponovo sarađuje posle izbora, učešćem u vlasti i formiranju neke parlamentarne većine. Pošto je kosovska politika jedna od glavnih tema, teško da te razlike mogu da se zanemare", ocenio je on.

Za razliku od Stankovića, analitičar Milan Nikolić smatra da ovo nije kraj saradnje DS-a i SPO-a. U celom društvu, kako ocenjuje, sve više sazreva ideja da se mora voditi drugačija kosovska politika, da smo jednom vrstom politike zaista došli do kraja, te da se ništa ne postiže insistiranjem na starom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.