Dragica Radosavljević Cakana Biografija

Izvor: Poznati.info, 21.Okt.2012, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragica Radosavljević Cakana Biografija

Dragica Radosavljević Cakana je rođena 17.11.1957. godine u Kosovskoj Mitrovici. Na kratko je živela i u Banjskom ali, kako su stričevi živeli u Leposaviću, da bi familija bila na okupu, i njeni su se preselili u taj gradić. Leposavić je lepa, mala i mirna varoš, sa oko dvanaest hiljada stanovnika. U njoj je završila osnovnu i srednju školu, počela da peva i osvojila prve nagrade. Još u osnovnoj školi važila je za dete koje fantastično peva. Ona je svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << glasovne mogućnosti otkrila i razvijala uz maminu rodbinu, učeći od njih ono što su oni znali, stare, danas već zaboravljene, narodne pesme.

Htela je da studira književnost u Prištini, ali otac joj nije dao, bojao se za njenu bezbednost. Odluka šta će studirati pala je u pet do dvanaest. Njen otac je video oglas u novinama da na Fakultet za Opštenarodnu odbranu i društvenu samozaštitu primaju bez polaganja prijemnog ako si sa Kosova. Dragica mu je ispunila želju, a danas, bez žaljenja, kaže da nije završila fakultet, a i da jeste ne zna šta bi uopšte sa tom diplomom radila. Kaže da je dolazak u Beogradu isplanirala da bi bila sa momkom koga je pre toga upoznala na moru. Par meseci nakon dolaska udaje se za Borisa i ne tako dugo nakon udaje rađa svoju ćerku jedinicu Mariju. O svom trošku odlučila je da snimi prvi album i sa pesmama po svom izboru. Novac za svoj prvenac je obezbedila pevajući kao predpevač na nastupima proverenih zvezda kao što je Lepa Lukić. Naravno, i suprug je podržavao njen cilj. Dobro se snalazi i u pop i izvornoj i novokomponovanoj, čak i orijentalnoj muzici. Međutim, najviše emocija unosi u balade.

Dragica već petnaest godina živi sa suprugom Nebojšom Negićem u Sremčici. Zadržali su stan na Vračaru, ali su odlučili da žive tamo gde će ih buditi cvrkut ptica, a ne buka automobila. I Nebojšu su stutije dovele u Beograd, upoznali su se preko zajedničkog društva sa kojem su izlazili, i on je bio razveden pa su vremenom simpatije prešle u nešto više. Nisu želeli da se viđaju kao momak i devojka. Inače, nadimak Cakana je dobila od kolegu muzičara još kao devojka jer je uvek bila nasmejana. Otresita, bez dlake na jeziku, spremna da ti u brk saspe ono što u tom trenutku nikako ne želiš da čuješ i da pri tom ne trepne, jednom rečju neko ko nikako ne da na sebe, pa nek košta koliko košta. Nema foliranja, prenemaganja, sa njom odmah znaš na čemu si. E sad da li ti se to dopada, to je, već, drugo pitanje.

Diskografija:

1991 album: Dragica Radosavljević Cakana

1993 album: Cakana

1994 album: Cakana ork. Gorana Matića

1996 album: Dragica Radosavljević Cakana

1996 album: Dragica Radosavljević Cakana (CD verzija)

1998 album: Cakana

2000 album: Cakana

2005 album: Vrata raja

2006 pesma: Lepo provešću se noćas (Zlatiborska pesma)

2007 pesma: Imao pa nemao (Vrnjačka Banja)

2008 pesma: Verujem (Vrnjačka Banja)

2008 pesma: Bela haljina

Dragica Radosavljević Cakana

Izvor i foto: Puls, folkoteka.com, DejanV & Ivan Vip
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Poznati.info...






Povezane vesti

Merima Njegomir Biografija

Izvor: Poznati.info, 22.Okt.2012, 09:02

Merima Njegomir je srpska pevačica narodne muzike. Rođena je u Zemunu, 9. novembra 1953. godine. Merima Njegomir je rođena kao Merima Kurtiš u naselju Kalvarija u Zemunu. Završila je Višu turističku školu i solo pevanje u klasi Milice Popović. Posle mnogih angažmana po hotelima širom Jugoslavije,...

Nastavak na Poznati.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.