Doušnik otkrio: Albanski agent sa Kosova otkrio o atentatu na Dika Martija

Izvor: B92, 14.Avg.2022, 23:38

Doušnik otkrio: Albanski agent sa Kosova otkrio o atentatu na Dika Martija

Švajcarski mediji su objavio je intervju sa osobom koja je iznela tvrdnje o atentatu na Dika Martija.

Prema navodima Radio-televizije Švajcarske (RTS) osoba koja je dojavila vlastima te zemlje da srpske tajne službe spremaju atentat na senatora Dika Martija je nekadašnji agent sa Kosova.

Doušnik koji je krajem 2020. godine upozorio je Saveznu policiju da takvi planovi, rođen je na Kosovu i radio je za jugoslovensku tajnu službu, ali i je bio dvostruki agent i sarađivao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa još nekoliko evropskih službi. On se pojavio u emisiji "Fokus" na RTS.

"Jasno je da se on infiltrirao u krugove organizovanog kriminala i svoje podatke prodaje policiji i obaveštajnim službama. Sarađivao je sa belgijskom, nemačkom i švajcarskom tajnom službom. Smatra se veoma pouzdanim izvorom", navodi švajcarski medij.

Kako se u tekstu dodaje, saznao je za postojanje zavere protiv bivšeg tužioca senatora Dika Martija u jesen 2020. dok je istraživao za Nemce Srbiju i Kosovo.

"Bili bi apsolutni profesionalci koji bi izvršili atentat bez traga. Jedan od njih je već doneo oružje u Švajcarsku. Nacionalisti i protivnici nezavisnosti Kosova", navodi se u dokumentu Ministarstva za javne poslove Švajcarske, piše RZS.

Po njegovoj tadašnjoj informaciji, ti ljudi se nadaju da bi za ubistvo Dika Martija bila okrivljena kosovska vlada, koja bi na taj način bila diskreditovana na međunarodnom nivou. On je tada švajcarskim vlastima dao i imena onih koji planiraju atentat.

"Dao sam im veoma dobre informacije. Ali onda su švajcarske vlasti napravile veliku grešku, ne razumem kako su mogli tako nešto", rekao je doušnik.

Prema njegovom svedočenju, švajcarske vlasti su odmah po dobijanju njegovih informacija uputile zahtev sa informacijama svojim kolegama u Beogradu. Zahtev je sadržao i imena planera atentata.

"Odmah su shvatili ko ih je izdao.Bio sam u to vreme u Prištini, spreman da otputujem u Srbiju da nastavim istragu. Zvali su me iz Švajcarske da bi mi kazali da treba da budem oprezan i da prekinem svaki kontakt sa srpskom grupom. Bio sam besan! Švajcarci su sve pokvarili“, rekao je doušnik.

Dvostruki agent ipak odlazi u Srbiju u pokušaju da "ubedi kriminalce" da informacije ne dolaze od njega.

"Uzaludan napor. Prećeno mu je. Shvata da mu je život u opasnosti", piše RTS.

Švajcarske vlasti su tada ponudile doušniku da dođe i skloni se u Švajcarsku sa suprugom i decom, obezbeđujući mu anonimnost.

Početkom 2021. doušnik se preselio sa porodicom u Švajcarsku i nalazi se u programu zaštite svedoka. Dodeljen mu je novi identitet.

"Bio sam zaštićen i davali su mi 1.000 franaka nedeljno. To nije mnogo s obzirom na to da sam sve izgubio. Uništili su mi trideset godina karijere", rekao je doušnik.

Međutim, pokvario je odnose sa Saveznom policijom. Nije poštovao striktno bezbednosna pravila programa zaštite svedoka. Čak je odlazio u susednu državu bez da je upozorio Švajcarce.

"Istina je da nisam poštovao sva uputstva. Ali ja imam ćerku u inostranstvu. Švajcaraci su mi obećali da mogu da je vidim", kaže doušnik.

Početkom 2022. švajcarske vlasti obaveštavaju dvostrukog agenta da više neće imati pravo na program zaštite svedoka.

"Na proleće sam otišao iz Švajcarske, nisam imao izbora. Švajcarci su me odbacili kao psa” rekao je doušnik.

Nadležni, koje je kontaktirao RTS, nisu želeli da komentarišu ovu aferu.

Danas se dvostruki agent krije u zemlji u susedstvu Švajcarske, navodi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.