Dobrica Ćosić: Podela Kosova najbolje rešenje

Izvor: S media, 28.Maj.2011, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobrica Ćosić: Podela Kosova najbolje rešenje

Dobrica Ćosić objašnjava kako je Milošević odbio njegov predlog o podeli Kosova i zašto i danas misli da je to najbolje rešenje.

Književnik Dobrica Ćoscih koji je bio i prvi predsednik SR Jugoslavije, nepunih godinu dana, od juna 1992. do aprila 1993. godine, kada je smenjen zbog sukoba sa Slobodanom Miloševićem, izjavio je da je razgraničenje pravedno i trajno rešenje situacije na Kosovu i Metohiji, napominjući da je američki predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << o podeli Kosova Milošević odbio 1991. godine.

Dačić: Polako gubimo Kosovo - učinimo nešto!

Tadić: Podela Kosova - prihvatljiva!? (VIDEO)

Mandić: Milov odlazak je spas za Srbe!

Ćosić je u intervjuu "Politici" rekao da da je sa Miloševićem više puta razgovarao o Kosovu i Metohiji i da se nikada nisu saglasili. "Najpre sam mu 1991. godine preneo američki predlog o podeli Kosova prema kojem bi Srbiji pripala trećina Kosova i Metohije, ali Milošević nije odustajao od srpskih zabluda sve do kumanovske kapitulacije (juna 1999.) u malom svetskom ratu protiv Srbije", rekao je Ćosić.

"Taj samouvereni političar je tvorac najbesmislenijeg paradoksa u srpskoj istoriji:on je kosovski poraz slavio kao pobedu koja se brzo porekla u haškoj sudnici", dodao je on.

Ćosić je ponovio svoj dobro poznati stav da "zaludno govori i piše četiri decenije predlažući demokratsko, pravedno, kompromisno i trajno razgraničenje".

On je rekao da srpsku državnu politiku prema Kosovu i Metohiji smatra pogrešnom "od Pašića do Tadića", dodajući da je u "tu pogrešnu, jednosmernu i poraznu politiku, uporno participirala i Srpska preavoslavna crkva i patritska inteligencija Srbije".

Ćosić smatra da će "kosovsko pitanje" ostati dugotrajan i opasan problem Balkana i Evrope, "ako svi činici kosovske tragedije ne promene pretpostavke svoje politike prema toj, radijaciojom zatrovanoj zemlji, u kojoj još ne vlada razumna tolerancija".

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milošević 1991. odbio podelu Kosova

Izvor: Politika, 29.Maj.2011, 01:09

Po tadašnjem američkom predlogu Srbiji bi pripala trećina pokrajine..Ovaj intervju završili smo neposredno pred izlazak ovog broja naših novina. Dobrica Ćosić je u gužvi zbog knjige koju očekuje, telefoni zvone, a javlja se i Ali Zečaj iz Donjih Streoca kod Dečana, hteo bi, kaže, samo da...

Nastavak na Politika...

Ćosić: Milošević 1991. odbio podelu Kosmeta

Izvor: TvojPortal.com, 29.Maj.2011

/vesti online/ Bivši predsednik SRJ Dobrica Ćosić ocenio je da se "vekovni anatagonizmi" Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji može prevazići jedino trajnim razgraničenjem ali da Slobodan Milošević nikada nije prihvatio takav predlog koji je dolazio i iz SAD.. . Ćosić: Miloševiću predlagana...

Nastavak na TvojPortal.com...

I DOBRICA ĆOSIĆ ZA PODELU KOSOVA

Izvor: Kurir, 29.Maj.2011

BEOGRAD - Razgraničenje Kosova i Metohije je pravedno i trajno rešenje situacije u južnoj pokrajini, tvrdi književnik Dobrica Ćosić, dodajući da je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević još 1991. godine odbio američki predlog o podeli Kosmeta..BEOGRAD - Razgraničenje Kosova i Metohije...

Nastavak na Kurir...

Ćosić: Milošević odbio američki predlog o podeli

Izvor: Press, 29.Maj.2011

Nekadašnji predsednik SRJ Dobrica Ćosić izjavio je da je bivši srpski predsednik Slobodan Milošević odbio 1991. godine američki predlog o podeli Kosova, prema kojem bi Srbiji pripala jedna trećina Kosova i Metohije

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.