Do petka na Kosovo stiže još 700 vojnika NATO

Izvor: Kurir, 24.Apr.2012, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do petka na Kosovo stiže još 700 vojnika NATO

Portparol Kfora Uve Novicki potvrdio da je drugi bataljon Operativnih rezervnih snaga (ORF) aktiviran i da će uskoro biti raspoređen na Kosovu

PRIŠTINA - Komandant Kfor-a nemački general Erhard Drevs je danas u Podujevu izjavio da se do petka očekuje dolazak još 700 dodatnih vojnika NATO, ne želeći da komentariše razlog njihovog dolaska niti region gde će biti stacionirani.

Dolazak >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dodatnih međunarodnih trupa potvrdio je danas za Tanjug i portparol Kfora Uve Novicki. On je u pisanoj izjavi potvrdio da je "drugi bataljon Operativnih rezervnih snaga (ORF)" aktiviran i da će uskoro biti raspoređen na Kosovu.

"To je deo našeg obazrivog planiranja i pozicioniranja kako bismo osigurali da imamo snage potrebne za naš zadatak", naveo je Novicki dodajući da detalje i raspoređivanju jedinica ORF mogu da se dobiju od ministarstava odbrane Austrije i Nemačke.

Prethodno je u Beču i Berlinu saopšteno da će na Kosovo biti poslato pojačanje Kforu uoči izbora, iz jedinice rezervnih operativnih snaga (ORF), koju čine nemački i austrijski vojnici. Oni će biti stacionirani, kako je najavljeno, na punktovima u Kosovskoj Mitrovici i u albanskim selima u opštinama Zvečan i Zubin Potok, u kojima se planiraju lokalni izbori. Predviđeno je da 550 nemačkih i 150 austrijskih vojnika bude praktično na liniji razdvajanja etničkih zajednica na severu Kosova.

Inače, prištinski mediji, koji danas pišu o poseti Drevsa Podujevu, prenose i da je nemački general komentarisao jučerašnju izjavu generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena o Euleksu, navodeći da s Euleksom imaju dobru saradnju. "Koliko sam ja shvatio Rasmusen se nije žalio na nedostatak saradnje i koordinacije. On se više žalio na kapacitet Euleksa i ja ovde treba da priznam da sam zadovoljniji što jači bude moj partner. Želim da kažem da imamo dobru saradnju sa Euleksom i nemamo nikakvu žalbu", kazao je Drevs.

Odgovarajući na pitanje da li će zatvoriti alternativne puteve koje srpski političari koriste za dolazak na Kosovo, Drevs je rekao će ti putevi biti zatvoreni "ako utvrdimo da ih koriste srpske grupe ili političari koji dolaze na sever da bi podigli tenzije".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.