Đurić pisao Independentu zbog teksta o Kosovu

Izvor: B92, 16.Sep.2015, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić pisao "Independentu" zbog teksta o Kosovu

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić uputio je pismo uredništvu britanskog "Independenta" zbog njihovog teksta u kojem navode kako na Kosovu vlada harmonija.

On je u pismu istakao da više od 200.000 prognanih Srba ne može da se vrati u svoje domove i da je zato govoriti o tome da na Kosovu vlada harmonija u najmanju ruku licemerno.

Đurić je u pismu uredništvu britanskog dnevnika povodom teksta „Harmonija vlada u ovom delu Balkana“ naveo da neće ulaziti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u političku raspravu o međunarodno-pravnom statusu Kosova i Metohije, južne pokrajine Republike Srbije.

Prema njegovim rečima, „svesni smo činjenice da se ne možemo složiti po tom pitanju, kao što se po istom pitanju ne slažemo ni sa vladom u Londonu“.

Reklamni materijali, što, kako kaže, tekst svakako jeste, često odudaraju od stvarnosti, ali putopis autora Pitera Dankana, toliko odudara od stvarnosti da je prinuđen da se obrati pismom i skrene pažnju na tačku gledišta potpuno zanemarenu u ovom tekstu.

Kako kaže, govoriti o oazi harmonije je u najmanju ruku cinično, jer više od 200.000 Srba prognanih sa Kosova i Metohije i dalje ne mogu da se vrati svojim domovima.

"Srbi širom Kosova i Metohije svoja imanja i groblja posećuju u pratnji policije da ne bi bili linčovani, napadi na povratnike su gotovo svakodnevni, a srednjovekovni manastiri Srpske pravoslavne crkve (neki od njih su na listi Uneskoa) su pod stražom policije i međunarodnih snaga (KFOR) kako bi bili zaštićeni od rušilačkog besa albanskih ekstremista" ukazao je Đurić.

Prema njegovim rečima nijedan prodavac turističkih aranžmana, "a vaš autor to jeste", ne bi smeo da ude slep pred ovim činjenicama, jer to nije ni pošteno ni humano.

Kako je naveo u pismu, u tom tekstu može složiti samo u jednom - a to je činjenica da su prirodne lepote srpske južne pokrajine Kosova i Metohije biser Balkana i Evrope.

"Tekst je u svim ostalim segmentima pun činjeničnih grešaka. Srbija se, i pored toga, pridružuje pozivu da se turisti iz prve ruke osvedoče o pomenutim prirodnim lepotama, jer od toga bi imali koristi svi žitelji pokrajine (iako vaš autor prećutkuje da tamo živi iko osim ’Kosovara’, odnosno albanskog stanovništva)" naveo je Đurić u pismu, dostavljenom Tanjugu.

Piter Dankan, novinar britanskog “Independenta“, naveo je u tekstu da ratna trauma iz minulih decenija danas motiviše stanovnike Kosova koji su puni energije i fiksirani na sigurnu buducnost.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.