Đurić osudio ispisivanje poruka mržnje na školi u Ugljarima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2018, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić osudio ispisivanje poruka mržnje na školi u Ugljarima

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić osudio je večeras pokušaj zastrašivanja srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini, ispisivanjem poruka mržnje na zgradi škole u Ugljaru kod Kosova Polja, i naglasio da Srbija "neće stajati nemo i bespomoćno pred bilo kakvom erupcijom nasilja na KiM".

Đurić je upozorio sve koji žele novu nestabilnost na Kosovu i Metohiji da dobro razmisle o posledicama, navodi se u saopštenju.

"Malobrojno srpsko stanovništvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje je, uprkos čestim pritiscima, ostalo da živi u Ugljaru, mora nakon ovog incidenta dobiti pojačanu zaštitu od strane lokalne policije i međunarodnih bezbednosnih snaga, kako bi se provokatorima i nasilnicima uputila jasna poruka da na Kosovu i Metohiji šovinizam i pretnje terorizmom neće biti tolerisani", rekao je Đurić.

On je istakao da u okruženju, u kojem su se ne tako davno događali nacionalno motivisani fizički i oružani napadi na decu, "nijedan incident ove vrste ne sme biti zataškan i zanemaren" i da istražni organi i bezbednosna zajednica moraju da utvrde stepen ugroženosti Srba u Ugljaru.

"Ne sme se dozvoliti da Kosovo i Metohija, nakon godina pregovora i stabilizacije bezbednosnih prilika, ponovo postane zona nestabilnosti, i Srbija će biti iskren partner u svim nastojanjima da ovakvi incidenti ostanu zauvek deo ružne prošlosti", naveo je Đurić.

Nepoznati počinioci ispisali su danas na zgradi škole u Ugljaru kod Kosova Polja grafite "UĆK" (OVK) i poruke "Ubij Serbije", "Kosovo je Albanija" i druge poruke pretećeg sadržaja, prenosi RTV KiM.

Grafiti OVK ispisani su na delu škole u kojem se nalazi fiskulturna sala, kao i na kontejneru u dvorištu škole.

Direktor osnovne škole "Ugljare" Goran Jović, kazao je da ispisivanje grafita ima za cilj zastrašivanje Srba i da posebno zabrinjava da se sve dogodilo u sred bela dana i na objektima koji su pod video nadzorom.

"Oko 14.30 časova ispisani su grafiti na zgradi škole. Oštećen je jedan prozor. Ovo je prvi put da se tako nešto dešava. Meštani su uznemireni", kazao je Jović.

Policija je obaveštena o ovom slučaju i tokom večeri je izvršila uviđaj.

Kako se navodi, Ugljare je multietničko selo u kome su do pre nekoliko godina živeli isključivo Srbi i Romi, ali je poslednjih godina pojačana prodaja srpskih kuća i druge imovine Albancima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TIHI TEROR: OVK grafiti na školi kod Kosova Polja

Izvor: Mondo, 28.Jan.2018

Nepoznati počinioci ispisali su danas na zgradi škole u Ugljaru kod Kosova Polja preteće grafite...Foto: MONDO, Mario Milojević..NA školi je ispisano "UCK" (OVK) i poruke "Ubij Serbije", "Kosovo je Albanija" i druge poruke pretećeg sadržaja, prenosi RTV KiM...Grafiti OVK ispisani su na zidu fiskulturne...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.