Đurić: Znamo šta je u pozadini njemačkog amandmana

Izvor: Cafe.ba, 14.Okt.2015, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Znamo šta je u pozadini njemačkog amandmana

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da se najnovijim amandmanom NJemačke na nacrt pregovaračkog poglavlja 35 od Srbije "de jure" ne traži priznanje Kosova, ali da je jasno šta je u pozadini zahtjeva.

Povodom izjave njamačkog ambasadora u Beogradu Aksela Ditmana da NJemačka ne traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova kao uslov za otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU, Đurić je rekao da Srbija nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << naivna, iako se od nje formalno pravno ne traži priznanje Kosova.

"Traži se da srpska ministarstva pravde i unutrašnjih poslova šalju kvartalne izveštaje Prištini, da postanu njen `servis`, da se preda jezero Gazivoda", rekao je Đurić za B92.

On je naveo da je jedan od spornih zahtjeva da Beograd u potpunosti prihvati prištinsko zakonodavstvo u 29 opštinskih struktura i da prestane da finansira institucije na Kosmetu.

Đurić kaže da ono što se sada nalazi u pregovaračkom poglavlju 35 nikada nije razmatrano u okviru Briselskog dijaloga.

Prema njegovim riječima, nacrt njemačkog amandmana predviđa da Srbija, nakon otvaranja poglavlja 35, 32, 23 i 24, ne može da otvori nijedno naredno, dok svi "nemogući elementi sadržani u nacrtu platforme ne budu ispunjeni".

Ukoliko ovaj nacrt ne bude izmjenjen, kaže Đurić, to će značiti da pred Srbijom stoji turski scenario evrointegracija.

Đurić je poručio da Srbija želi najbolje moguće odnose sa NJemačkom i svim ostalim zemljama, ali da su neki potezi u posljednje vrijeme diskreditacija Beograda.

"Srbiji se iza leđa nameće članstvo Kosova u Unesko, dok se istovremeno formiranje Zajednice srpskih opština, koje je predviđeno Briselskim sporazumom, odgađa u nedogled", smatra Đurić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.