Đurić: Zločin u Goraždevcu upozorenje da zlo ne spava

Izvor: N1 televizija, 12.Avg.2018, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Zločin u Goraždevcu upozorenje da zlo ne spava

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je povodom 15 godina od ubistva srpske dece u Goraždevcu da je taj zločin upozorenje da zlo ne spava i da je trajan i održiv mir ono za šta se svi moraju boriti.

"Za nama je petnaest godina tuge i bola zbog terorističkog napada na srpsku decu u Goraždevcu, ali i petnaest godina uzaludnog očekivanja i nade da će taj zločin biti rasvetljen, a zločinci privedeni pravdi", navodi Đurić u pisanoj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << izjavi.

On je kazao da su ubijena i ranjena deca na reci Bistrici simbol "mučeništva i stradalništva" srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i napomenuo da se taj zločin dogodio posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo.

"Činjenica da petnaest godina ovaj monstruozni teroristički akt nije dobio sudski epilog ostaje mrlja na obrazu međunarodnih misija čiji je osnovni zadatak bio uspostavljanje vladavine prava i zakona na poratnom Kosovu i Metohiji", kazao je Đurić.

Đurić je dodao da počinioci tog zločina, kao i ubice žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa "Niš ekspresa" kod Podujeva moraju biti kažnjeni u ime pravde, ali i kao dokaz da je "vreme ideologija mržnje i zla" prošlo.

"Budućnost srpsko-albanskih odnosa ne može se graditi na nerasvetljenim zločinima i zataškavanju istine, i zato je kažnjavanje terorista i zločinaca nesumnjivi interes oba naroda", ocenio je Đurić.

Nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale su 13. avgusta 2003. godine na grupu od oko 50 dece i mladih dok su se kupala na reci Bistrici u Goraždevcu.

Tada su ubijeni Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12), a teško su ranjeni Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Za taj zločin još niko nije odgovarao, a Euleks je usled nedostatka dokaza zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a.

Predsednik Kosova Hašim Tači položio je 2016. godine, prvi put, cveće na spomenik ubijenim dečacima i tada je rekao da se zaklinje da se nikada više neće ponoviti takvi zločini.

Poslednjih godina u seriji napada na povratnike u Klini i incidenata u Goraždevcu nepoznate osobe bacile su molotovljev koktel i pucale na spomen obeležje srpskim žrtvama rata i deci stradaloj na Bistrici.

U Goraždevcu danas živi oko 700 Srba, što je trećina u odnosu na broj od pre 1999. godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.