Đurić: Samo kompromis, koliko god specifičan, rešenje za Kosmet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2018, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Samo kompromis, koliko god specifičan, rešenje za Kosmet

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas s delegacijom Evropskog saveta za međunarodne odnose o situaciji na zapadnom Balkanu i mogućnostima za prevazilaženje nasleđa konfliktne prošlosti.

Đurić je članove ovog uglednog međunarodnog istraživačkog instituta, koje je predvodio bivši predstavnik EU u briselskom dijalogu Robert Kuper, upoznao sa razlozima insistiranja Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na kompromisnom rešenju za pitanje Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, samo takvo rešenje može biti garancija trajnog mira i stabilnosti u regionu, i konačno je vreme da donedavno sukobljeni narodi preuzmu inicijativu i pokažu da su sposobni da pronađu osnov za buduću saradnju.

Inicijativa Beograda je, kako je objasnio, ne samo mirovni poduhvat, već i test zrelosti za političke elite koje učestvuju u ovom procesu.

"Samo kompromis, koliko god on specifičan bio, može doneti prosperitetnu i sigurnu budućnost narodima regiona, a sva ostala rešenja zasnovana na jednostranim aktima mogu samo da indukuju nova neprijateljstva i buduće sukobe", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je goste detaljno informisao o položaju našeg naroda u pokrajini, kao i o seriji nedavnih napada na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji i opasnim demonstracijama sile Prištine, kojima se podrivaju napori za mirno rešenje zamrznutog konflikta.

Dogovor bi omogućio bolje odnose Srba i Albanaca

Đurić veruje da je vreme da se za kosovski problem nađe kompromisno rešenje koje bi zadovoljilo bar deo želja obe strane, ali dodaje da ne treba odbaciti ni razmenu teritorija ukoliko bi to vodilo rešenju.

"Želimo rešenje koje će dovesti do nove paradigme između Srba i Albanaca. Ako postignemo dogovor oko dva važna otvorena pitanja - statusa i teritorije, ako uspemo da se rukujemo, uveren sam da će se odnosi Srba i Albanaca na Balkanu promeniti na bolje", podvukao je Đurić na panelu posvećenom dijalogu Beograda i Prištine na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Kako je rekao, tražimo da se razume srpski stav.

"Treba da delujemo veoma obazrivo i dođemo do kompromisnog rešenja. Ne treba bežati ni od pitanja menjanja teritorija, ako to rešava problem", rekao je Đurić.

Odluka Prištine može da ima nesagledive posledice

Odluka pokrajinskog parlamenta u Prištini o usvajanju seta zakona o transformaciji takozvanih Kosovskih snaga bezbednosti, odnosno uvod u stvaranje takozvane vojske lažne države Kosovo može da ima nesagledive posledice po bezbednost u regionu, izjavio je Đurić.

Đurić je u izjavi Tanjugu poručio da Beograd zahteva i očekuje oštru reakciju međunarodne zajednice koja ima ovlašćenja i moralno je i politički odgovorna da spreči dalju eskalaciju i militarizaciju regiona.

"Srbija će štititi svoje interese na celoj svojoj teritoriji i štitiće prava i bezbednost svih svojih građana, bez obzira na sve pokušaje da se dođe do eskalacije i destabilizacije", rekao je Đurić.

Upozorio je da je potrebno uzdržavanje od jednostranih akcija, ali i primetio da skupština u Prištini, u isto vreme dok se razgovara na panelu, raspravlja o transformaciji KBS u takozvanu vojsku.

"Posle toliko godina rata, konflikta, bez političkog rešenja na vidiku, neko ponovo preduzima jednostran korak pokušavajući da promeni stanje na terenu u cilju militarizacije. To može samo da nas vodi ka daljoj eskalaciji. Jednostrane akcije moraju prestati", naveo je Đurić.

Ističe i da svako rešenje, ako se do njega dođe, definitivno neće značiti da će Beograd i Priština ostati bez Srba ili Albanaca.

Dodaje da je previše onoga što nas udaljava od rešenja u odnosu na ono što nas vezuje.

"Ima izvan našeg regiona mnogo onih koji vide naš region kao mogućnost da pokažu svoju snagu i politički interes. Srbi i Albanci ne treba da budu ničija šahovska table", rekao je Đurić.

Poručio je da niko neće doneti Prištini na kao poklon ono što treba da materijalizuje njihove snove, niti će magičnim štapom da ispuni naše vizije kako Rezolucija 1244 SB UN treba da bude implementirana, ili Ustav na celoj teritoriji.

"Jasno je da je potreban kompromis", ponovio je Đurić.

Naveo je i da je na početku dijaloga postignut dogovor da se svi sporovi rešavaju za pregovaračkim stolom, ali da ono što se dešava sada nije u tom duhu.

Niko, napominje, ne želi podele duž etničke linije, ali podseća da je jednostrano proglašena nezavisnost 2008. godine bila etnička podela.

"Srbija je multietničko društvo. Ali ono što se desilo 2008. godine je bila podela etnička, i duž etničkih granica, jednostrano proglašena nezavisnost na osnovu većine Albanaca", kaže Đurić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.