Đurić: Rezolucija o genocidu nad Albancima politička avantura

Izvor: RTS, 05.Apr.2015, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Rezolucija o genocidu nad Albancima politička avantura

Predlog da se u skupštini Kosova usvoji rezolucija o genocidu Srbije nad Albancima na Kosovu je politička avantura onih kojima je nečista savest zbog sopstvene uloge u ratnim događajima tokom devedesetih, rekao je za RTS direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da bi umesto te rezolucije trebalo da se traže odgovori za terorističke zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << OVK. Ističe i da nijedan ekonomski problem na Kosovu i Metohiji nije rešen i da se Albancima skreće pažnja sa tih problema.

Đurić veruje da je usvajanje te rezolucije krajnje neizvesno i smatra da ona u toj formi neće proći u kosovskoj skupštini.
Kada je reč o predstavnicima Srpske liste, Đurić je objasnio da oni nisu napustili kosovske institucije kao rezultat sopstvenog hira već kao rezultat nepoštovanja političke volje Srba na KiM.
Objašnjava da postoji nepoštovanje koalicionog sporazuma u čitavom nizu važnih pitanja za Srbe i da ima mnogo nerešenih problema koje vladajuće albanske stranke nisu pokazale volju da rešavaju. Đurić ističe da Srbi ne traže ništa izvan onoga što je predviđeno koalicionim sporazumom.
Potvrdio je da je prethodnih dana bilo nagoveštaja da bi mogli da se uvaže stavovi Srba i da se vrati u okvire onoga što je dogovoreno sporazumom.
Đurić navodi i da srpski predstavnici imaju krajnje razumne i racionalne zahteve koji ne izlaze iz okvira onoga na šta su se Albanci obavezali potpisom.
Direktor Kancelarije za KiM kaže i da je bitno da imamo predstavnike Srba koji će da rešavaju probleme na terenu. Ističe i da Beograd ohrabruje dijalog i normalizaciju odnosa, ali da ne vidi tu vrstu iskrenosti kod albanskih političara.
Govoreći o sprovođenju briselskog sporazuma, Đurić kaže da postoji nekoliko ključnih problema, a da je prvi to što je napuštena dogovorena dinamika sprovođenja sporazuma.
"Prvi element plana sprovođenja je prilagođavanje pravnog okvira Prištine koja treba da prilagodi pravni okvir da bi bila osnovana Zajednica srpskih opština", objašnjava Đurić.
Ističe da predstavnici Albanaca, umesto da se bave time, izmišljaju nove razloge zbog čega ne primenjuju obaveze koje su preuzeli.
Đurić navodi i da srpska strana ispunjava svoje obaveze i da nema dodatnih obaveza koje bi trebalo da sprovede. Đurić ističe i da albanski predstavnici nakon razgovora u Briselu odlaze u Prištinu i ne govore istinu.
"Mi se nećemo umoriti od predstavljanja činjenica javnosti, ali izgleda da se ni albanska strana ne umara od iskrivljavanja činjenica", kaže Đurić.
Najavio je da će biti objavljen obiman izveštaj o dosadašnjoj primeni briselskog sporazuma i normalizaciji odnosa i da će celokupna javnost moći da, čitajući taj izveštaj, stekne uvid u to šta su obe strane uradile.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rezolucija o genocidu politička avantura

Izvor: Radio 021, 05.Apr.2015

Predlog da se u skupštini Kosova usvoji rezolucija o genocidu Srbije nad Albancima na Kosovu je politička avantura onih kojima je nečista savest zbog sopstvene uloge u ratnim dešavanjima tokom devedesetih, rekao je za RTS direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić...Đurić je gostujući u Dnevniku...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.