Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Sep.2016, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Obrazovne institucije na KiM u sistemu Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ponovio je danas u Kosovskoj Mitrovici da je zvaničan stav Vlade Srbije da je pitanje obrazovnih ustanova na KiM rešeno, da se one nalaze u sistemu Srbije, kao i da nema potrebe da oko toga bude dodatnih razgovora.

Đurić je posle sastanka sa rektorom Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici kazao da za Srbiju sve institucije koje funkcionišu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u sistemu na KiM su institucije Srbije i da se o tome neće razgovarati, jer je to "pitanje trajno rešeno".

"Zvanična pozicija Vlade Srbije je da je pitanje obrazovnih ustanova na KiM rešeno i one se nalaze u sistemu Republike Srbije, funkcionišu danas u sistemu Srbije, funkcionisale su juče i funkcionisaće sutra... Ono o čemu možemo da razgovaramo u budućnosti jeste kako da na bolji način budu od Prištine prihvaćene i priznate diplome koje izdaju naše institucije", rekao je Đurić.

Đurić je dodao da je apsurdno to što onaj ko završi fakultet u Kosovskoj Mitrovici može da radi u Londonu, Briselu, Berlinu, ali ne u nekoj pokrajinskoj instituciji u Prištini.

"To je jedna vrsta diskriminacije srpskog naroda, nešto što je protivno svim principima na kojima počiva onaj deo sveta kome i naša pokrajina zajedno sa ostalim delovima sveta treba da se priključi", istakao je Đurić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević rekao je danas u Kosovskoj Mitrovici da "može više da se uradi od onoga što je činjeno kako bi opstanak Srba bio izvestan, da se ojačaju kako bi prištinski Univerzitet kao i škole na Kosovu i Metohiji bile u prilici da reformu obrazovanja dožive kao normalni proces".

"Zato smo i najavili početak nove školske godine u Srbiji upravo sa ovog mesta", rekao je ministar i najavio "ozbiljne radne posete koje imaju za cilj da se reforme ostvaruju na delu".

Đurić je ocenio da "poseta ministra Šarčevića najbolje govori koliko je njemu stalo da naše škole, Univerziteti. institucije opstanu na ovom prostoru".

Novoizgrаđeni objekаt Osnovne škole "Rаdoš Tošić" u selu Vidаnje kod Kline otvorili su danas Šarčević i Đurić, koji su se potom sastali s rektorom Univerzitetа u Prištini sа privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Srećkom Milаčićem, kаo i s dekаnimа fаkultetа tog univerzitetа.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Đurić: Obrazovne institucije na KiM u sistemu Srbije

Izvor: Blic, 02.Sep.2016

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ponovio je danas u Kosovskoj Mitrovici da je zvaničan stav Vlade Srbije da je pitanje obrazovnih ustanova na KiM rešeno, da se one nalaze u sistemu Srbije, kao i da nema potrebe da oko toga bude dodatnih razgovora...Đurić je posle sastanka sa...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.